Građani zadovoljni merama Vlade, ne i političkom zloupotrebom epidemije

0
248

Građani Srbije zadovoljni su snabdevenošću prodavnica u vanrednom stanju, sadržajem i sprovođenjem mera vladinog Stručnog tima za suzbijanje epidemije koronavirusa kao i solidarnošću u društvu, pokazuju rezultati onlajn istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

S druge strane, građani izražavaju nezadovoljstvo zbog političkih i ekonomskih zloupotreba epidemije, suženog obima ostvarivanja svojih prava, kao i zbog stanja snabdevenosti apoteka lekovima i medicinskim pomagalima.

Presek ankete koju zainteresovani mogu popuniti na sajtu birodi.rs pokazuje da se građani informišu kombinovanjem televizijskih kanala i interneta, odnosno informisanjem i samoinformisanjem.

Rezultati pokazuju da su gradjani zadovoljni informacijama o stanju pandemije i gde se mogu obratiti za lekarsku pomoć.

Kao glavne borce protiv epidemije vide lekare, zdravstvene ustanove, Stručni tim Vlade Srbije, epidemiologe prisutne u javnosti, vojsku, policiju, škole, ali i same građane.

Uz ocenu da postoji “sistemska borba” protiv epidemije koronavirusa, anketirani su ocenili da su među ministarstvima, najveći doprinos do sada dali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Najveći broj ispitanika smatra da će Srbija uspeti da se izbori sa epidemijom uz “prosečan broj” obolelih i umrlih.

Ispitanici uglavnom očekuju da će epidemija trajati do druge polovine maja, dok svaki četvrti ispitanik ne može da napravi tu procenu.

Svaki peti učesnik istraživanja strahuje da bi epidemija mogla uticati da izgui posao. Anketirani gradjani su podržali pomoć države privredi i novčanu pomoć radnicima.

Međutim, ne podržavaju nacionalizaciju privatne svojine za potrebe suzbijanja epidemije, niti podržavaju suspendovanje ili ukidanje društvenih mreža na internetu.

U anketi je do sada učestvovalo 345 građana.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here