Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović najavio je projekat izgradnje sistema za navodnjavanje “Resavska celina”, koji će se u tom kraju realizovati u narednom periodu. Projekat je, kako je saopšteno, vredan oko 400 miliona dinara.

ršen do kraja. Na prvom mestu je da zaštitimo ljude i imovinu, a zatim i poljoprivredno zemljište. Na početku smo drugog velikog projekta, a to je izgradnja novog sistema za navodnjavanje. Ovo je veliki dan za svilajnačke poljoprivrednike koji će moći na jedan nov, organizovan i siguran način da se bave poljoprivredom”, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Projekat je vredan oko 400 miliona dinara, finansiraće se iz kredita EBRD-a, obuhvatiće 1.042 hektara zemljišta za novodnjavanje.

Kako je saopšteno, neophodnost razvoja sistema za navodnjavanje uslovljena je sušama, koje su sve češće i koje poprimaju karakter elementarnih nepogoda.

Generalni direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović je rekao da se “dve godine radilo na saniranju posledica koje su ostavile poplave iz 2014. godine” i da sada predstoji jedan razvojni deo.

“Kao što možete da vidite, Svilajnac je sada jedan bezbedan grad. Ovo je jedan dobar primer saradnje između Vlade Srbije, JVP ‘Srbijavode’ i lokalne samouprave gde smo zajedničkim delovanjem i zajedničkim idejama uspeli da prevaziđemo probleme na koje smo nailazili. I ono što je najbitnije, danas ljudi žive bezbednije. Sada ulazimo u razvojni deo, ulazimo u prvu fazu izgradnje koja podrazumeva 1.050 hektara modernog sistema za navodnjavanje koji će doprineti sigurnijoj poljoprivrednoj proizvodnji i dati nadu poljoprivrednim proizvođačima da sa svojim proizvodima budu konkurentniji na tržištu. Nakon toga radimo projekat i za drugu fazu i nadam se da on do kraja godine bude gotov. Ovde nije kraj, ako vidimo da postoji još neki problem na teritoriji opštine Svilajnac a da ima veze sa Srbijavodama mi smo tu da pomognemo”, rekao je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here