Grupa evroposlanika: Ruganje demokratiji u Srbiji, ne otvarati nova poglavlja za pristup EU

0
437

Druga najveća grupa u Evropskom parlamentu, Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), ocenila je u saopštenju da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.

“Odsustvo proevropskih parlamentarnih partija u opozicionom bloku ne sme da podriva proevropsku odlučnost Srbije i njene aspiracije ka EU”, navodi se u zajedničkoj izjavi evropskih poslnika Tanje Fajon (S&D, SI) i Vladimira Bilčika (EPP, SK), koji su posredovali u međupartijskom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

“Iako je postojala snažna volja da se poboljšaju izborni uslovi kroz međustranački dijalog koji je održan uz posredovanje Evropskog parlamenta, žalimo što su neke opozicione stranke ostale pri bojkotu parlamentarnih izbora. Najniža izlaznost od 2000. godine i dramatična promena u političkom pejzažu novog parlamenta, u kome će dvotrećinska većina biti u rukama jedne političke liste, predstavljaće važan izazov za buduću Vladu Srbije”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ističu da parlament ima ključnu ulogu u ostvarivanju želje građana Srbije za budućnošću u EU.

“To je još značajnije u kontekstu revidirane metodologije koja naglašava jače političko angažovanje i dijalog, zajedno sa fundamentalnim reformama (vladavina prava, demokratske institucije, ekonomija). Proces proširenja takođe zahteva i pojačanu ulogu parlamenata i svih političkih snaga koje imaju ključnu ulogu u sprovođenju reformi izgradnji aktivnog društvenog konsenzusa o evropskoj budućnosti regiona”, navode Fajon i Bilčik.

Oni zaključuju da će Evropski parlament, kroz drugu fazu međupartijskog dijaloga, koju je Vladimir Bilčik prethodno najavio za jesen, ostati posvećen radu sa Parlamentom Srbije i svim političkom snagama kako bise podržale reforme u oblasti demokratije, vladavine prava i odgovornosti.

Tanja Fajon jedna je od potpisnica i otvorenog pisma u kojoj politička grupacija kojoj pripada S&D traži od država članica EU da obustave otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, “dok se u zemlji ne uspostavi demokratija”.

U S&D kažu da izbori nisu bili reprezentativni i da neće umanjiti “eroziju vladavine zakona u Srbiji”. Pozivaju Evropsku komisiju, koja vodi pregovore o pristupanju, da “zaista analizira šta je pošlo po zlu i da izvuče zaključke iz toga”.

“Evropski Savet ne sme da otvori nova poglavlja sa Srbijom pre nego što se u zemlji reše glavni problemi sa demokratijom. Najmanje što nam je potrebno su slobodni mediji i raznovrstan parlament, u kome je zastupljena opozicija”, navela je potpredsednica za spoljne poslove S&D Kati Piri.

Tanja Fajon, koja je i predsedavajući delegacije EP za odnose sa Srbijom, kaže da se nivo demokratije nakon izbora u Srbiji značajno pogoršao, a posebno sloboda medija.

“Više nemamo parlamentarnu opoziciju, što dovodi u pitanje legitimitet čitavog rada novog parlamenta”, smatra ona.

Pozivajući se na izveštaje lokalnih posmatrača, Fajon kaže da je evidentirano više nepravilnosti na biračkim mestima nego na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima, kao i da je izlaznost na ovim izborima bila niža, “uprkos pritisku vlade da se na njima učestvuje”.

“Kao jedan od posrednika EP-a Interpartijskog dijaloga sa Skupštinom Srbije o izbornim uslovima, sa žalošću tvrdim da uprkos našim naporima, uslovi nisu bili dovoljni da glavni deo opozicije učestvuje na izborima. Moramo pronaći nove metode kako bismo ih uključili u sledeći krug našeg međustranačkog dijaloga”, navela je Tanja Fajon.

Upismu S&D traži se od Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije političkih partija Evrope kojoj pripada i SNS, da kazni tu stranku i njenog predsaednika Aleksandra Vučića.

“EPP je u velikoj meri odgovorna za trenutnu situaciju, jer su oni godinama štitili predsednika Vučića, dok je on državu pretvorio u autokratiju. Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve stranke u toj grupaciji”, navodi S&D.

Tusk čestitao Vučiću pobedu

Prethodno se oglasio i Donald Tusk, predsednik EPP, koji je Vučiću i SNS čestitao na pobedi.

“Ovaj rezultat je dokaz poverenja građana i vaše efikasnosti”, naveo je Tusk na Tviteru.

On je pozvao SNS da iskoristi postignuti uspeh za jačanje evropskog puta Srbije i za dobro svih ljudi, “i onih koje je porazio”.

“Što je veća moć, to je veća odgovornost”, upozorio je Tusk.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here