Guverner italijanske pokrajine Veneto Luka Zaja izjavio je da je virus izolovan kod četiri osobe koje su zaražene u Srbiji jači od onog koji postoji kod lokalnog stanovništva.

“U Venetu je situacija pod kontrolom, domaća žarišta ne zabrinjavaju jer je naš virus manje snage. Brinu nas slučajevi koji su stigli iz inostranstva”, rekao je, navodeći kao primer Srbiju, Kosovo, Severnu Makedoniju, Benin, Moldaviju i Kongo.

“Svetska zdravstvena organizacija treba da označi koje zemlje imaju probleme, na to ukazujemo već neko vreme”, naveo je o na konferenciji za novinare u sedištu lokalne Civilne zaštite.

Italijanski mediji preneli su izjavu Zaje u kojoj objašnjava kako je tajno naložio lokalnom institutu, koji se bavi pitanjima zdravlja životinja i bezbednosti hrane, da se izoluje “srpski virus”.

“Kada su stigli prvi slučajevi iz Srbije, bez obaveštavanja bilo koga, tražio sam da se uradi sekvenciranje srpskog virusa. Srpski virus ima mutaciju koju ne poznajemo”, rekao je on, dodavši da je taj soj virusa istovetan kod sva četiri slučaja koja su u Veneto stigla iz Srbije i koji su imali veliku virusnu snagu.

On je upozorio na virus iz Srbije, koje je, kako je rekao, “dosta različit od onoga u Italiji i svetu” i za koji se čini, makar u ovom trenutku da je veće virulentnosti.

U Venetu je nedavno ponovo izbilo zarište koronavirusa, a krivcem za nove slučajeve bio je proglašen menadžer jedne italijanske kompanije koji se pre toga vratio sa poslovnog puta iz Srbije, prenela je početkom juna italijanska štampa.

Link ka originalnoj vesti: Repubblica

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here