IZVOR: MONDO / MARKO ČAVIĆ

Austrija je danas, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, zabranila sletanja aviona na austrijske aerodrome za deset novih država, među kojima je i Srbija. Problemi “sa druma” ostaju.

Odlukom austrijskog Ministarstva zdravlja, “zbog pogoršanja epidemiološke situacije” u tim zemljama, zabrana sletanja će od četvrtka važiti za svih šest zemalja Zapadnog Balkana, kao i za Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Egipat.

Ranije su zabranjena sletanja aviona iz Belorusije, Kine, Velike Britanije, Irana, Portugala, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Austrijska novinska agencija je prenela da je Lombardija, najteže pogođena italijanska regija, uklonjena sa liste čije važenje stupa na snagu u četvrtak.

Postoje izuzeci za teretne letove, letove kojima se iz inostranstva vraćaju državljani Austrije, prevoze bolesnici ili zdravstveni radnici i poljoprivrednici.

“NE SAVETUJEMO”

Podsećamo, probleme bi mogli da imaju i putnici iz Srbije koji kopnom pokušaju da uđu u U Austriju

“Ne savetujemo da se kreće turistički”, odgovor je koji smo dobili na naše pitanje kako državljani Srbije mogu da uđu u Austriju posle 1. jula i “otvaranja granica EU”.

Pozvali smo Ambasadu Austrije sa pitanjem: kako mi, kao državljani Srbije, možemo da uđemo u tu zemlju?

Ne bismo vam savetovali da to radite“, glasio je odgovor iz austrijske ambasade, uz dodatak da će sve ono što je bilo na snazi do sada, najverovatnije, ostati tako do kraja septembra.

Dakle, ništa se nije promenilo. Da biste uopšte pomislili da krenete u Austriju turistički morate da budete spremni na nekoliko stvari – pre svega, morate da imate test na korona virus ne stariji od 4 dana i to na engleskom, nemačkom, francuskom ili italijanskom jeziku (formulare možete da preuzmete sa sajta austrijske ambasade).

Ako se odlučite na put (isključivo kopnom), morate da bude spremni na još nešto – i ako imate test, ne stariji od 4 dana, koji je negativan, niko ne može da vam garantuje da ćete ući u Austriju.

To, naime, zavisi od pogranične policije, glasilo je dodatno objašnjenje iz ambasade.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here