I internet mora da „preživi” koronavirus

0
518

Uvođenje vanrednih mera izazvalo nezabeležen pritisak na kapacitete interneta, pa nadležni apeluju na racionalno korišćenje da bi sistem funkcionisao

Uvođenje vanrednih mera koje su mnoge kompanije usmerile na rad od kuće, ali i školovanje na daljinu, pa i enormno povećanje upotrebe servisa za striming i onlajn igrice širom sveta izazvali su do sada nezabeležen pritisak na kapacitete interneta. U većini zemalja provajderi su pozvali korisnike na racionalno ponašanje kako ne bi došlo do kolapsa ovog sistema. Evropska komisija i Evropsko regulatorno telo za elektronske komunikacije saopštili su da mora da se uloži kolektivni napor kako bi ceo sistem uspeo da se održi bez obzira na nezabeležen internet saobraćaj.

Najpre „Netfliks”, a onda i „Jutjub” odmah su reagovali na apele i smanjili kvalitet svojih video-zapisa, a društvene mreže „Fejsbuk” i „Instragam” su juče privremeno smanjile brzine protoka video-sadržaja kako bi se, navode, izbeglo zagušenje interneta u Evropi. 

Kako za „Politiku” kažu u „Telenoru”, ova mreža je stabilna iako iz dana u dan protok glasovnog i internet saobraćaja dostiže novi maksimum. Kako objašnjavaju, kapaciteti se konstantno proširuju da bi ova mreža bila dostupna i funkcionalna u svakom trenutku za privatne i poslovne korisnike, ali i sve službe koje rade u ovim vanrednim okolnostima.

– Korisnicima savetujemo da skidaju samo neophodna dokumenta, a ostale u vreme manje opšte potrošnje interneta, od ponoći do devet časova. Kada šalju i razmenjuju dokumenta, poželjno je koristiti onlajn alate predviđene za to, umesto da se šalju u prilogu mejla. Igrice ili video strim trebalo bi koristiti u vreme kada je manja potrošnja interneta, navode iz „Telenora”.

Iz Ratela kažu da operatori elektronskih komunikacija čine sve da obezbede normalno funkcionisanje fiksnih i mobilnih komunikacionih mreža i da obezbede potrebne kapacitete u ovom periodu. Osim njih, dodaju, i korisnici svojim ponašanjem na mreži mogu da pomognu da se eventualna preopterećenja mrežnih kapaciteta izbegnu i posledice ublaže.

– Preporuka je da se tokom radnog vremena, kada je intenzivan rad od kuće, smanji korišćenje aplikacija i usluga koji zahtevaju velike protoke, kao što je video-striming. Takođe je potrebno izbegavati slanje većih dokumenata u prilozima mejlova (bolje je navoditi linkove ka istim ako je moguće), izbegavati onlajn igrice u ovom periodu i sve druge aplikacije koje zahtevaju veliki protok podataka. Takođe je od izuzetne važnosti da internet bude dostupan što većem broju korisnika i zato je potrebno odgovorno postupanje svih, kažu u Ratelu. I u „Sat-traktu”, kompaniji koja usluge kablovske televizije, fiksne telefonije i interneta pruža na većem delu teritorije Vojvodine, kažu da je mreža stabilna iako je protok interneta i telefonskog saobraćaja povećan u uslovima izolacije.

– Činimo sve da distributivnu mrežu održimo stabilnom. Korisnicima kojima je internet neophodan za obavljanje posla preporučujemo racionalizaciju, skidanje samo neophodnih dokumenata i korišćenje onlajn alata za razmenu dokumenata. Otvorili smo i SOS telefon za pomoć našim starijim korisnicima, ne samo za dostavu računa nego i potrebnih namirnica koje sami ne mogu da nabave – kažu za „Politiku” u ovoj kompaniji.

Oprez – maliciozne aplikacije

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima upozorava da se pojavio veliki broj fišing i ransomver kampanja na internetu, ali i malicioznih aplikacija namenjenih mobilnim uređajima. Pored kampanja koje stižu na imejl-adrese korisnika, primećene su i one koje mogu stići kao SMS poruke ili pozivi na mobilne uređaje korisnika. U navedenim porukama se najčešće pominju informacije koje se tiču kovida 19, ali ima i onih drugačijeg sadržaja jer su korisnici trenutno usmereni na komunikaciju putem interneta i mobilnih uređaja.

– Ukoliko dobiju ovakve poruke ili pozive, u kojima se od njih zahteva unos ličnih podataka poput korisničkog imena i lozinke, matičnog broja, broja tekućeg računa, broja platne kartice i odgovarajućeg PIN-a, potrebno je biti oprezan kako ne bi došlo do zloupotrebe podataka.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here