Iran je gađao balističkim raketama dve baze u Iraku u kojima su smešteni vojnici Sjedinjenih Američkih Država u znak odmazde za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Više desetina raketa lansiranih iz Irana pogodilo je baze u Irbilu i Al Asadu, zapadno od Bagdada.

Još uvek nije jasno da li ima žrtava.

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je na Tviteru napisao da je „sve u redu“ i da se procenjuje da li ima stradalih i kolika je šteta.

Mete napada su dve iračke baze u kojima su smešteni vojnici iz SAD-a i savezničkih zemalja. Rakete su ispaljene oko 02:00 po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati posle Sulejmanijeve sahrane.

Avionsku bazu Al Asad u provinciji Anbar u zapadnom Iraku, pogodilo je najmanje šest projektila.

Da li je ovo kraj zaoštravanja sukoba Irana i SAD-a?

Napad je najdirektniji napad na SAD od zauzimanja američke ambasade u Teheranu 1979. godine.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je napad izveden u znak odmazde za smrt Sulejmanija, iranskog generala koji je ubijen u raketnom udaru u Bagdadu, po nalogu predsednika Trampa.

„Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će bilo koja teritorija sa koje dolaze agresivni akti protiv Irana, biti ciljana“, navodi se u saopštenju.

Šef štaba iranske redovne vojske, general-major Mohamad Bageri, rekao je da je tokom raketnog napada pokazan samo „mali deo“ sposobnosti iranskih oružanih snaga.

Ipak, iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je napisao na Tviteru da je napad izveden u samoodbrani i negirao da Iran želi da situacija eskalira u rat.

BBC urednik za Bliski Istok Džeremi Boven kaže da ove izjave ukazuju na to u da Iran želi da podvuče crtu na osvetu za Sulejmanijevo ubistvo.

U Iraku je oko 5.000 američkih vojnika. Tramp je u utorak rekao da bi povlačenje trupa iz Iraka bilo najgora stvar za tu zemlju.

„Hitno radimo na utvrđivanju činjenica na terenu. Naš prvi prioritet je sigurnost britanskog osoblja“, kažu iz britanskog ministarstva spoljnih poslova za BBC.

Očekuje se da se javnosti obrate i Tramp i iranski predsednik Hasan Rohani.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here