Iranska vojska priznala: Ukrajinski avion oboren slučajno, ljudskom greškom

0
143

Ukrajinski avion koji je pao nekoliko minuta po poletanju sa aerodroma u Teheranu oboren je nenamerno, ljudskom greškom, potvrdila je iranska vojska. Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da njegova zemlja “duboko” žali što je srušila ukrajinski avion, te da se, po njegovim rečima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva greška”.

U saopštenju vojske navodi se da je Boing 737 u kom je bilo 176 putnika i članova posade oboren zbog “ljudskog faktora”, jer je avion nisko preletao osetljivu oblast Iranske revolucinoarne garde u blizini aerodroma.

Takođe se dodaje da će počinioci odgovarati za ovo delo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je “puno priznanje krivice”, opsežnu istragu i privođenje pravdi odgovornih za obaranje aviona.

Pad aviona koji se dogodio u sredu pojačao je međunarodni pritisak na Iran nakon meseci napetosti sa SAD-om i razmene međusobnih napada. Vašington je prošle nedelje u Iraku ubio iranskog generala izazvavši iranski odgovor i napad na američke ciljeve.

Sjedinjene Države i Kanada, čijih je 57 državljana poginulo u padu aviona, okrivile su Iran za rušenje letelice, a u tim tvrdnjama navodilo se da je do rušenja po svoj prilici došlo slučajno.

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif naveo je na Tviteru da je istraga u sklopu oružanih snaga pokazala da je pad ukrajinskog Boinga 737-800 rezultat “ljudske greške u trenutku krize izazvane američkim avanturizmom koji je doveo do katastrofe”.

Mnoge žrtve u avionu bili su iranski državljani. Iran je prvobitno odbacivao optužbe da je avion, koji je pao u blizini Teherana, srušen raketom sa zemlje, nazivajući takve navode “psihološkim ratom”.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da njegova zemlja “duboko” žali što je srušila ukrajinski avion, te da se, po njegovim rečima, “dogodila velika tragedija i neoprostiva greška”.

Ranije je saopšteno da su se u avionu nalazila 82 Iranca, 63 Kanađanina i 11 Ukrajinaca – dva putnika i devet članova posade. Među putnicima je bilo i deset Šveđana, četvoro Avganistanaca i po troje Nemaca i Britanaca. Kanada je danas revidirala broj svojih poginulih državljana na 57.

Većina putnika je trebalo da iz Kijeva nastavi put prema drugim odredištima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here