Italijanska regija Veneto ublažava pojedine mere za suzbijanje koronavirusa

0
377

Italijanska regija Veneto ukinuće neka ograničenja kretanja, jer ulazi u fazu koju je guverner, Luka Zaja, danas nazvao “svetlom u izolaciji”. Zaja je najavio da će novim pravilnikom, koji sutra stupa na snagu, biti dozvoljeno građanima da se bave fizičkom aktivnošću na udaljenosti do 200 metara od svojih kuća, kao i otvaranje pijaca.

Istovremeno, novi pravilnik predviđa obavezno nošenje maski van kuće, a ne samo u supermarketima ili u javnom prevozu kao što je to do sada bio slučaj.

Povećavanje radijusa kretanja je “čin velikog poverenja”, rekao je Zaja i dodao da nije dozvoljeno udaljavanje četiri ili pet kilometara od kuće.

“Moramo da koristimo zdrav razum. Građani svaku fizičku aktivnost moraju da obavljaju isključivo sami”, rekao je.

Pijace na otvorenom mogu da rade pod uslovom da imaju odvojen ulaz i izlaz, i da svi prekriju nos i usta maskom ili šalom, i nose rukavice ili imaju sa sobom sredstva za dezinfekciju.

U regiji Veneto se brzo reagovalo na virus, uključujući veći broj testova od nacionalnog proseka koji je pomogao da se ograniči broj smrtnih slučajeva.

To je četvrti najteže pogođen region u Italiji u kome je zabeleženo 9 odsto svih infekcija, ali samo 4 odsto smrtnih slučajeva, do sada 779.

Prema današnjim podacima ukupno je 1.427 osoba sa virusom hospitalizovano, a 245 je na intenzivnoj nezi. 

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here