Janković: Nove mere, ali bez policijskog časa

0
400

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da očigledno imamo pretnju razbuktavanja epidemije. “Nažalost, došlo je do razbuktavanja, barem u Beogradu, koje još uvek ne predstavlja pretnju koja se ne može sanirati, samo ako budemo sada reagovali brzo i adekvatno”. O merama nije mogao da govori, jer je, kaže, razmatranje u toku, ali je isključio mogućnost ponovnog uvođenja policijskog časa.Epidemiolog Predrag Kon FOTO: BetaEpidemiolog Predrag Kon FOTO: Beta

Janković je, podsećajući i na reči dr Predraga Kona, rekao da  je očigledno da ponovo imamo pretnju razbuktavanja epidemije. Na konstataciju da se N1 javio suprug trudnice pozitivne na koronavirus, a koji tvrdi da on, kao kontakt, nije bio upućen na testiranje, Janković kaže da su sa jenjavanjem epidemije indikacije bile prilagođene tome, odnosno da su menjane sa epidemiološkom situacijom, pa je bilo i popuštanja mera, ali da očekuje da će svaki kontakt, zbog nove pretnje, biti testiran.

Kaže da ne može ništa zvanično da govori o mogućim novim merama jer je razmatranje u toku, ali da bi isključio izuzetno restriktivne mere kao što je policijski čas.Srđa Janković FOTO: PrintscreenSrđa Janković FOTO: Printscreen

Jesmo bili pri kraju, na silaznoj putanji epidemijske krive i nadali smo se periodu sa nula slučaja i kraju prvog talasa, ali ovaj virus pravi iznenađenja od početka ove pandemije, ima biološke nezgodne osobine, bez obzira što smrtnost po broju zaraženih nije tako velika kao kod drugih virusa – potencijal da zarazi ogroman broj ljudi nadmašuje druge pandemije sa kojima smo imali posla, istakao je imunolog.

Dodao je da i zemlje sa razvijenijim zdravstvenim sistemima, kao što je Nemačka, imaju povećanje broja zaraženih.

Janković je podvukao da su nakon ukidanja vanrednog stanja ostale da važe mere koje su, zapravo, zamenjene preporukama. Kaže da su one vrlo jasne – da se nose maske u zatvorenom prostoru tamo gde dolazi do kontakata, da se mora držati fizička distanca i još neke mere vezane za dezinfekciju i sve drugo što može da spreči prenošenje s osobe na osobe… Kako su te preporuke sprovedene, i da li je možda moglo da se razmatra da postoji i doza zakonske prinude, ja kao lekar to ne mogu da analiziram, rekao je on.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here