Jedanaesta žrtva korona virusa u Srbiji

0
265

Klinički centar Vojvodine je saopštio da je, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti u subotu uveče preminuo 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran korona virusom. To je ukupno jedanaesta žrtva korona virusa u Srbiji.

Nulti pacijent u Srbiji, kod koga je 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja u Infektivnoj klinici u subotu je u dobrom opštem stanju, otpušten je na dalje kućno lečenje.

On je treći pacijent koji se lečio u KCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje, saopštila je uprava Kliničkog centra Vojvodine.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se, leči 25 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19. Četiri pacijenta, se nalaze na mehaničkoj ventilaciji, jer to zahteva njihovo trenutno zdravstveno stanje. Opšte zdravstveno stanje ostalih pacijenata je zadovoljavajuće.

Istovremeno, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran virusom korona.

Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6000 kontakata od ukupnog broja obolelih pacijenta.

„Sve rigorizne mere koje sporovdimo u ovoj epidemiološkoj situaciji u skladu su za zakonskim normama. Protiv zaraznih bolesti mora se boriti društvo u celini. Mere koje imamo daju rezultate, ali i dalje imamo građane koji se ponašaju nedgovorno. Još uvek nismo svesni kakav nam problem preti. Najvažniji naš interes je da zaštitimo naše građane i sačuvamo živote“, kazao je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.Ključna stvar je da je što je moguće više razvučemo krivu širenja virusa.

Trenutno imamo ustaljen broj pacijenta pozitivnih na virus korona. Zdravstveni sistem dobro funkcioniše, imao svu neophodnu medicinsku opremu.

Ukoliko dođe do masovnijeg priliva pacijenata, pripremljena je u Novom Sadu privremena bolnica na Sajmu, kapaciteta 1000 kreveta, za pacijente koji imaju lakšu kliničku sliku i koji ne zahtevaju intenzivniji tretman.

Sekretar Gojković je podsetio da je stanje u Kikindi u ovom trenutku pod kontrolom.

Preporuka kineskih stručnjaka koji su obišli Klinički centar Vojvodine je da se svi ponašamo kao da smo zaraženi.

Imamo njihove preporuke i jednu sliku u kom pravcu trebamo ići dalje, istakao je sekretar Gojković.

„Ostanite u svojim domovima, u svojim gradovima i naseljima kako ne bismo morali primenjivati još rigoroznije mere. Kakve ćemo mere sprovoditi, zavisi od svesti građana i njihove solidarnosti“, naglasio je sekretar Gojković.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here