Jedini preostali lekar u Kraljevu morao sam da pregleda 1230 učenika

0
182

Lekar specijalista Medicine rada u Kraljevu, Gojko Filipović, ispričao je za N1 kako je pred prijemni ispit za upis u srednje škole, pregledao, bukvalno svako dete sa područja Kraljeva koje je završilo osmi razred. Kaže da je dnevno pregledao više od 100 svršenih osmaka, a čak je išao i u udaljena mesta kao što je Studenica.

Razlog ovom nesvakidašnjem poslu je, prema rečima Gojka Filipovića, taj, što je u tom trenutku, u te dve nedelje pred prijemni ispit, ostao jedini lekar u Medicini rada, ustanovi koja je osmacima izdavala lekarska uverenja.

„Do ovoga da sam uradim preglede, došlo je zato što nije bilo drugih lekara“, priča ovaj doktor.

Ceo posao je, kako kaže Filipović, bio veoma težak, a pregledao je više od 1.200 dece za dve nedelje, odnosno sve osme razrede na celoj teritoriji Kraljeva.

„Za pauze nisam imao vremena. Dnevno sam pregledao od 100 do 120 dece. I sve sam uradio sam, bez ičije pomoći. A ranije do pre par godina ovaj posao su radile tri, pa i četiri koleginice i kukale kako „crkavaju“ od posla“, rekao je Filipović.

Ispričao nam je da ga najviše mučilo da negde ne pogreši, jer među tolikim brojem dece postoje i ona koja imaju i teža oboljenja.

„Naravno da sam se bojao da ne pogrešim i nisam to učinio. Ako mi neko pronađe neku grešku, neka me slobodno prijavi“, kaže Filipović.

U Domu zdravlja u Kraljevu su nam potvrdili da je Filipović pregledao 1.230 dece koja su se spremala za upis u srednje škole. Kažu da poštuju rad Filipovića, navodeći da je brzina pregleda u ovakvim slučajevima veoma bitan faktor. Zato su, kažu, i pozvali Filipovića da uradi preglede, jer ima iskustva u tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here