Jeremić: Teslu da stavite na čelo opozicije, za mesec dana bi postao mafijaš i trgovac strujom

0
619

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je štrajk glađu predsednika Dveri Boška Obradovića omogućio “penal” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da sa par efektnih poteza matira opoziciju i sruši bojkot, a da je uveren da Obradović to ne želi i da mu nije bilo na pameti kada je stupio u štrajk.

– Ja kao čovek saosećam sa Boškom i zabrinut sam za njegovo zdravlje. Da je razgovarao sa mnom, savetovao bih da to ne uradi, jer to je poslednji čin na koji neko može da se odluči, kada nema dalje. Da ostavimo po strani posledicu po njegovo zdravlje, koje je najbitnije, političke posledice mogu biti jako opasne. Aleksandar Vučić danas ima otvoreni prostor, penal, da sa par efektinih poteza sruši bojkot izbora. To je nešto što, uveren sam, Obradović ne želi – rekao je Jeremić u emisiji “Utisak nedelje” na Tv Nova.

Utisak nedelje
Utisak nedelje

Jeremić je ocenio da pomeranje izbora za septembar ne bi efektivno ništa promenilo, a vrlo verovatno bi “srušilo bojkot, počevši od Dveri, pa možda još i nekih”.

– Vučić može da učini “akt milosrđa”, u čemu ga sprečava jedino sujeta, i da kaže “izvoli, Boško, na RTS 60 minuta, i svi ostali koji hoćete idite na RTS i odložiću vam izbore za septembar, neću da Boško umre”. To bi utostručilo pritisak domaće i još više međunarodne javnosti, a da Vučić suštinski ne učini bilo kakav ustupak -rekao je Jeremić.

Lider Narodne stranke smatra da opozicija mora da zadobije kredibilitet javnosti.

– Najvažnije je da opozicija poradi na sticanju kredibiliteta kod naroda, koji trenutno nema. Mislim da je najveći problem to što danas opozicija nema kredibilitet kod naroda i narod opoziciji trenutno ne veruje. Dobar početak za povratak kredibiliteta opozicije je da neko konačno drži reč i obećanje. Kada je reč o bojkotu, ako smo dali reč i rekli da ćemo nešto uraditi, onda bi bilo dobro da to obećanje ispunimo bez obzira na to koliko će nas to koštati. Bitno je i zajedničko i koordinisano delovanje – izjavio je Jeremić.

Kako kaže. bojkot izbora nije cilj, već sredstvo.

Upitan o odluci Pokreta slobodnih građana da učestvuje na izborima, Jeremić je odgovorio da je taj pokret odlučio da odustane od dogovorenog.

– Ne verujem da je Sergej Trifunović primio novac da izađe na izbore, nego da nije imao snage da održi reč – rekao je Jeremić.

“Teslu da stavite na čelo opozicije, doživeo bi neuspeh”

Komentarišući dešavanja u Srbiji i Crnoj Gori, Jeremić je rekao da vlast u obe zemlje koristi svoje resurse da maksimalno radikalizuje stvari, napravi podele u društvu i ljude okrene jedne protiv drugih.

– Vlast kada dođe do polarizacije, onda lako vlada. Mi koji se ne slažemo s tim, moramo da prestanemo da igramo tu igru, bolji su od nas u tome. Jednostavno nemamo mozak da osmislimo takve stvari – rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Istakao je da je spreman da se odrekne državnih funkcija u budućnosti, ali i da ne želi da odustane od borbe.

– Ne želim da se borim za sebe, ljudi moraju da počnu da nam veruju. Lideri opozcije su prošli kroz satanizaciju, bilo kako insistiranje na nečijoj ambiciji bi uništilo izglede na izborima. Želim da nastavim, hoću da budem gromobran koji će na sebe privlačiti režimsku propagandu, da zaštitim časne i čestite ljude, da oni dođu u prvi plan. Da ih danas stavite u prvi plan, oni bi bili urnisani od strane ovog režima. Nikolu Teslu da stavite na čelo opozicije, za mesec dana bi postao mafijaš i trgovac strujom.

Bilo je vreme za solidarnost i empatiju, a ne političko prepucavanje

Jeremić smatra da je vlast tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa imala loših, ali i pozitivnih poteza.

– Bilo je dobrih stvari, način na koji su se medicinski radnici borili je za svaku pohvalu, ali i neke stvari koje je uradila vlast zavređuje pohvalu. Recimo evakuacija naših građana po svetskim aerodromima, nastava na daljinu, snabdevanje hranom, koja je u nekim evropskim zemljama bio veliki problem, u Srbiji je, sem par izuzetaka, nije ni osetila – ocenio je Jeremić.

On je dodao da je odlučio da se dva meseca suzdrži od učešća u politčkom životu Srbije, jer će “kad -tad doći vreme da se svedu računi i kaže šta je bilo loše, a šta za pohvalu”.

– Sve vreme sam bio u Beogradu sa porodicom, odlučio sam da ćutim posle četiri godine svakodnevne kritike vlasti. Kada se se nešto tako drastično desi, kada nešto napadne zemlju, bilo da je u pitanju NATO ili smrtonosni virus, mislim da je vreme za solidarnost i empatiju, a ne političko prepucavanje vlasti i opozicije – rekao je Jeremić. Ipak, kaže da je mnogo više stvari bilo za kritiku.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here