Hiljade vozila kreće se iz pravca Niša, Pirota, Leskovca, Vranja, Vlasotinca, Prokuplja i drugih mesta južne Srbije ka glavnom gradu gde će se danas održati velike demonstracije protiv režima.

Građani sa juga Srbije krenuli su put Beograda sa jasnim ciljem – smena Vučića.

Dok jedan od lidera niškog Saveza za Srbiju Miodrag Stanković nakon velikog protesta opozicije u Beogradu očekuje ostavku Aleksandra Vučića, ostali lideri SzS sa juga Srbije umereniji su u očekivanjima, ali se slažu da je to početak promena koje će dati rezultate. Svi ističu da putuju u sopstvenoj režiji, privatnim automobilima, vozovima i redovnim autobuskim linijama jer su, kažu, naprasno “svi prevoznici toga dana zauzeti”.

Prvi čovek niškog DS i jedan od lidera SzS od protesta ima velika očekivanja – ostavka predsednika Aleksandra Vučića. Smatra da je to realno, jer je, kaže, Vučić uplašen pošto se približio kraj njegovog režima. Pored toga, očekuje i “oslobođenje” medija.

Mi očekujemo da se ispune naši zahtevi. Najpre da Vučić podnese ostavku. Očekujemo i da se oslobode mediji. Videćemo šta će se dogoditi danas. U svakom slučaju, ovo je definitivno početak kraja režima Aleksandra Vučića – kaže Miodrag Stanković.

Lider niških demokrata veruje da će danas srpska prestonica biti puna Nišlija koji su protiv aktuelnog režima.

Velika grupa Nišlija krenula je automobilima u koloni, neki redovnim autobuskim linijama, a neki vozom. “Randevu” je ispred zdanja Narodne Skupštine, a građani će ih prepoznati po baneru “1 od 5 miliona – Niš” koji će niški demonstranti razvući.

Kakav god bio ishod velikih beogradskih demonstracija, Stanković kaže da će protest u Nišu biti održan narednog petka, 19. aprila. Tada će se, kaže, rezimirati utisci sa protesta u Beogradu.

Piroćanci očekuju da će danas početi promene

Predstavnik Saveza za Srbiju iz Pirota Dimitrije Vidanović očekuje da će današnji protest dovesti do promena.

Vlast će morati da razgovara sa opozicijom. Nije bilo nikakvih pritisaka, ne očekujemo nikakve probleme, mislimo da svako može svoju političku volju da iskaže i šetnjom i govorom. Dok nas vlast ne uveri u suprotno, verujemo da će protesti biti mirni – smatra Vidanović.

Mnogi Piroćanci su se u privatnoj režiji od ranog jutra uputiti ka prestonici.

Iz Babušnice i Dimitrovgrada građani su takođe krenuli za Beograd.

Privatnim preduzetnicima u Pirotu je sugerisano da ne voze građane na protest, tako da će se u Beograd ići privatnim automobilima jer nisu hteli da prave probleme auto-prevoznicima.

Prokupčani očekuju i promene na lokalu

Da Vučić podnese ostavku, da skup protekne bez nasilja, ali i da se promene nakon velikog beogradskog protesta prenesu i na lokal, očekivanja su Slaviše Momčilovića, prvog čoveka prokupačkog DS-a.

Nakon njegovog pada, počeće da se ruši i kula od karata na lokalu, gde njegovi poslušnici pokušavaju da kopiraju svog lidera, uzurpirajući kompletan sistem – kaže Momčilović.

I Topličani su put Beograda krenuli u privatnoj režiji, automobilima i kombijima, jer su, prema tvrdnji Momčilovića, svi autobuski prevoznici toga dana “zauzeti” i nisu imali slobodne autobuse za iznajmljivanje. Ipak to nije sprečilo veliki broj građana da krenu za prestonicu.

I pored svih pritisaka koji se vrše na učesnike protesta prethodnih dana, pretnje prevoznicima koji imaju autobuse da nam ih ne iznajmljuju ni po kojoj ceni, građani su odlučni da oslobode državu koju je uzurpirao jedan čovek – Aleksandar Vučić – kaže Momčilović.

Iako je potvrdio da opozicija ima plan kako će građani stići do Beograda, Momčilović nije želeo da otkrije detalje puta.

Sve je dogovoreno, nadamo se da će službe koje plaća narod biti na strani građana i da nećemo imati problema, jer nama nije u interesu nasilje. Za to je zadužena druga strana koja uz sebe okuplja kriminalce – dodaje Momčilović.

Podsetimo, kulminacija četvoromesečnih protesta “1 od 5 miliona” zakazana je za danas u Beogradu, a opozicionari iz Niša, Pirota, Vranja i Leskovca kažu da u subotu idu za Beograd, ali u privatnoj režiji, jer niko od auto-prevoznika zasad nije pristao da ih za novac organizovano preveze.

Izvor: Nezavisni

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here