Kako izgledaju pluća nakon virusa korona i koje posledice ostavlja na organizam?

0
537

Srbija i svet se mesecima bore protiv virusa korona. Vakcine još uvek nije pronađena, testiraju su razni lekovi, a naučnici su došli do tri nova značajna otkrića o Covidu-19.

Prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, je objasnila mehanizme zaraze i posledice koje ima na obolele. Ona kaže da virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest Covid-19 pre nego što uspeju da se stvore antitela.

– Virus je odabrao idealnu strategiju za svoje preživljenje: osim promene genetike, tri puta se brže širi, koristi receptor za enzim ACE-2 da uđe u stanice koje oblažu bronhijalni sistem i grade alveole (zato je „teži“ od drugih korona) i na kraju umnožava se u široko razgranatom disajnom sistemu kroz koji svaki dan prolazi ogromna količina vazduha.

Taj vazduh dopire do dubine ljudskog organizma tj. do završnih delova bronhijalnih ogranaka i završnih mehurića – alveola u kojima se razamenjuju plinovi sa krvlju iz kapilara.

U tom području se kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promene kao posledica bitke između napadača i obrambenih snaga – objašnjava prof. Stipić Marković i dodaje da se na taj način kod bolesnika može javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se sprečava unos kiseonika, pišu Novosti.

Zbog toga nastaje nekontrolisana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

– Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su obolele osobe zarazne – pojasnila je Stipić Marković.

O konkretnijim posledicama bolesti još je rano da se govori, a detaljan uvid u tok bolesti i tip oštećenja naučnici za sad imaju samo iz nalaza preminulih pacijenata.

– Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi (što je različito od SARS-a) i obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola, ekscesivno (spektakularno, kako navodi jedan članak) nakupljanje stanica makrofaga (alveolarnih žderača) inficiranih SARS-CoV–2 virusom.

Nalaz koji ukazuje na posledicu koja ostaje nakon upale su ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća).

Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih ćelija u malim disajnim cevčicama sprečavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika – ispričala je ona.

– Nakon što je pacijent preležao bolest, ostaje pravilo praćenja funkcije i strukture pluća uz obaveznu rehabilitacijsku terapiju medicinskim vežbama disanja, metodama pozicioniranja, promenom obrasca disanja, disanjem protiv otpora…

Promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obavezan – zaključuje doktorka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here