Kako naplatiti štetu na autu prouzrokovanu rupama

0
680

Sneg se povukao, a rupe na mnogim putevima u Petrovcu su ostale, bilo da su postojale i pre poslednjih padavina ili su posledica bacanja soli protiv leda na putevima. Evo kako naplatiti štetu na vozilima prouzrokovanu rupama na kolovozu.

Vozači jedni drugima savetuju oprez u brojnim delovima opštine, s obzirom na komplikovanu proceduru da se dođe do obeštećenja u slučaju da im vozila budu oštećena.

Društvene mreže pune su primera neobeleženih ili “zaboravljenih” rupa na petrivačkim ulicama nakon otapanja snega.

Udarne rupe na našim putevima, a posebno one skrivene u “jezerima” na putevima preostalim nakon kiše ili otapanja snega, noćna su mora vozača. Glavni “krivac” za nove rupe je so koja nagriza asfalt, ali valjalo bi napomenuti i da su neke od rupa postojale i pre poslednjih padavina.

Vozači, kada na neobeleženim udarnim rupama oštete vozila imaju prava na odštetu, ali često nisu sigurni kako to da ostvare.

Kako do odštete

Policija obavlja uviđaj i pravi zapisnik o saobraćajnoj nezgodi, a zatim vozač treba da utvrdi ko je odgovoran za deonicu puta na kojoj je do nezgode došlo. Ako saobraćajna policija ne izađe na teren i ne obavi uviđaj, potrebno je da sami vozači fotografišu oštećenje na kolovozu i na automobilu, naprave što više snimaka iz različitih uglova, kao i da obezbede najmanje dva svedoka nezgode.

Za magistralne, regionalne i autoputeve nadležno je Javno preduzeće “Putevi Srbije”, dok su za lokalne puteve i ulice nadležne opštine ili gradske uprave. 

Zahtev za naknadu štete iz delatnosti ovog preduzeća podnose isključivo vlasnici vozila u pisanom obliku, a uz svu relevantnu dokumentaciju prilaže se i fotokopija zapisnika uviđaja MUP-a sa saobraćajne nezgode.

Mnogi možda ne znaju da su i poledica na kolovozu na koju vozač nije upozoren, loša saobraćajna signalizacija, pa čak i naletanje na veću životinju na auto-putu dovoljan razlog za tužbu za nadoknadu štete.

I pored toga što je procedura za naplatu štete od putara spora, nekad se čeka i po nekoliko meseci, ipak je na kraju vredna uloženog truda. Primera radi, u 2015. bilo je 230 zahteva za naknadu štete zbog udarnih rupa na kolovozu, ali i trotoaru. “Beograd put” te godine je na ime obeštećenja isplatio ukupno 6,8 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here