Kako zabaviti najmlađe u izolaciji: Filozofija iz filma “Život je lep” najefikasniji metod

0
278

Veliki izazov za roditelje, a poenta je izazvati maštanje između četiri zida

VANREDNO stanje i kućna izolacija za roditelje predstavljaju pravi izazov, budući da nema onog ko se ne zapita kako deci osmisliti zabavu i što kvalitetnije provesti vreme “u četiri zida”. Pedagog iz Niša Nina Spasić kaže da sve može biti zabavno, baš kao u čuvenom ratnom filmu “Život je lep”, uz pomoć samo malo mašte i volje.

Nina Spasić je po struci diplomirani pedagog i zastupa pravac koji, pre svega, podrazumeva prijateljstvo sa decom. Ona objašnjava da stariji ne treba da pokazuju stav da su pametniji i superiorniji od dece, već da zajedno dolaze do rešenja.

– Mi imamo dete od osam godina. Našu kuću već smo pretvorili u zamišljeni hotel. Dali smo mu ime. Svako je dobio svoju ulogu. Neko je recepcionar, drugi su kuvari, imamo i šefa i spremače soba. Poslovi su jednako podeljeni i mi već tri dana čekamo neke važne goste koji treba da stignu iz daleka. Čitamo šta vole da jedu, šta je specifično za njihovu zemlju, kako bi bili zadovoljni kada dođu kod nas. Najvažnije je detetu dati neku ulogu, da oseti odgovornost, da oseti da je važno – priča, za “Novosti”, ova dosetljiva Nišlijka.

Ona kaže da je mnogo načina da se deca zabave kod kuće i to bez kompjutera i telefona. Dovoljno je samo da roditelji na pola sata sednu na tepih da se poigraju sa njima i efekat će, kaže, biti jači nego da se detetu kupe najsavremenije igračke. Ona podseća na tradicionalne igre uz koje su odrastale mnoge generacije.

– Treba deci približiti igre uz koje su i sami roditelji odrastali. Svi se sećaju “Čika Jove sa dva i tri roga, ukrali mu vola”… Zabavna igra za četiri igrača, sigurno da se na internetu mogu naći uputstva za one koji se ne sećaju pravila. Tu je igra skrivanja pa ili toplo-hladno, ili mnogo teži zadatak, iscrtaju se mape, šifre, napravi se znakovna azbuka za dešifrovanje mape, pa dete mora da razmišlja i trudi se kako bi pronašlo skriveni predmet. Bitno je da se roditlji opuste i pretvore u dete, onda ideje krenu same da naviru – savetuje Nina, koja sa suprugom vodi “Dedinu garažu”, mesto gde deca stvaraju sopstvene igračke.

KAKO PREBRODITI “NEPRIJATELjA”

VAŽNO je, kaže Nina, da se detetu lepo objasni situacija, ali da i dete može imati korisne savete, pa mu treba dati priliku da iskaže kako ono misli da je najbolje prebroditi težak period i pobediti neprijatelja, u ovom slučaju virus.

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here