Kina će imati vakcinu najverovatnije krajem juna

0
228

Šef kineskog ekspertskog tima u Srbiji dr Peng Džiććiang kaže da je najefikasnija zaštita od koronavirusa maska, smatra da su mere koje su preduzete u Srbiji dobre i najavljuje da bi Kina mogla imati vakcinu protiv koronavirusa otprilike krajem juna.

Dr Peng, koji radi u Centru za kontrolu zaraznih bolesti provincije Guangdong, napominje da koronavirus moće da se uništi nakon sat vremena izlaganja temperaturi od 56 stepeni, a da se najlakše može preneti prva dva dana od pojave bolesti i pet nakon pojave, prenosi Tanjug.

Tada je virus i najopasniji, kazao je dr Peng u intervjuu magazinu Odbrana

Najefikasnija mera zaštite od koronavirusa je maska, kaže dr Peng i poručuje: „Nosite maske. Samo maske. Kad nosite masku, to je jedan od najefikasnijih metoda zaštite”.

Mere koje su preduzete u Srbiji su po njegovoj oceni dobre i efikasne, a prenoseći iskustva iz Kine napominje da je izolacija najbolja mera za rešavanje problema širenja ove epidemije.

„U Kini svi su shvatili da treba da sarađuju sa vladom, da poštuju mere koje je ona donela i da je to dobro za društvenu zajednicu, tako da su se u skladu sa tim i ponašali”, rekao je Peng.

Dodao je da u borbi mora da učestvuje cela društvena zajednica, mnoge institucije, a ne samo zdravstveni sistem.

„Samo zajedničkom društvenom akcijom uspeli smo da pobedimo ovaj virus u Kini”, poručio je.

Peng je naveo i da nije velika verovatnoća da neko ko je već bio zaražen i ozdravio bude ponovo zaražen.

Kaže i da i Kina i Amerika pripremaju svoje vakcine.

„Amerikanci imaju svoj tip, a mi svoj. U Kini su već urađena ispitivanja vakcine na životinjama, a sada se počinje kliničko ispitivanje na ljudima dobrovoljcima”, rekao je Peng i dodao da je vakcina najbolje rešenje, a da se može očekivati otprilike krajem juna.

Peng je rekao da je kineska vojska mnogo doprinela borbi protiv epidemije stvaranjem mobilnih bolnica i uključivanjem velikog broja ljudi za pružanje pomoći i spasavanje.

„Od izuzetnog su značaja njihova disciplina i iskustvo u sprovođenju određenih mera”, rekao je Peng i pohvalio angažovanje Vojske Srbije, posebno oko privremenih bolnica.

Izvor: Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here