Kina – od osuda zbog širenja virusa do najveće svetske humanitarne sile

0
211

Kina je danas najveća svetska humanitarna sila. Država u kojoj je koronavirus nastao, i koja se prva izborila sa epidemijom, pomoć u vidu lekarskih timova, testova i medicinske opreme šalje na sve krajeve zemaljske kugle. Pojedini analitičari u tome su prepoznale diplomatsku ofanzivu u doba krize.

Dok je najveći deo Kine slavio zapadnjačku novu godinu, u bolnici u Vuhanu dešavalo se nešto neuobičajeno. U noći dočeka, 31. decembra, Svetska zdravstvena organizacija zvanično je obaveštena o velikom broju prijavljenih slučajeva upale pluća koje kineski lekari nisu mogli da objasne. Nakon deset dana, svet je po prvi put čuo reč koja će narednih meseci odzvanjati u svakom domu.

“Danas, komisija za zdravlje i porodicu u Vuhanu, u provinciji Hubej, saopštila je poslednje informacije u vezi sa upalama pluća uzorkovanim novim virusom. Ispitivanja su završena i dijagnostikovan je 41 slučaj novog koronavirusa”, saopšteno na kineskoj državnoj televiziji.

Međutim, kineske vlasti prikrivale su razmere nove zaraze. Doktor Li Venliang iz Vuhana još krajem decembra pokušao je da alarmira kolege o opasnostima novog koronavirusa, ali je uhapšen zbog širenja dezinformacija i nateran da potpiše da više neće javno govoriti o virusu.

Nedugo posle toga, i sam se zarazio tada bezimenim virusom, od posledica je kasnije i preminuo. Sve to vreme, avioni su leteli, život je tekao a stanovništvo putovalo, da bi tek krajem januara, provincija Vuhan vladinom uredbom bila odsečena od sveta.

Zakasnela reakcija razbesnela je Sjedinjene Američke Države. “Ta dva meseca, da smo ih imali i da smo bili u stanju da pratimo virus, i da smo imali neophodnu saradnju sa Kinezima, da smo imali tim Svetske zdravstvene organizacije na terenu, tim Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji smo ponudili, mislim da bismo dramatično umanjili ono što se dešava i u Kini i u svetu”, kazao je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan.

Kineske vlasti priznale su lošu reakciju na početku epidemije, ali u međunarodnim odnosima nije bilo izvinjenja.

“Molimo američke zvaničnike da poštuju činjenice i mišljenje međunarodne javnosti. Trebalo bi da koriste vreme na jačanje saradnje i sprečavanje širenja virusa, a ne na napade i diskreditovanje Kine”, poručio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Vlasti najmnogoljudnije zemlje na svetu uspostavile su radikalne zabrane kretanja, i uz enormna ulaganja u infrastrukturu, uspeli su da zaustave širenje koronavirusa. Ključne reči bile su disciplina i solidarnost.

“Sad bi trebalo da ojačamo poverenje, i ja verujem da ćemo pobediti u ovoj borbi. Vuhan će pobediti, Kina će pobediti”, obećavao je kineski predsednik Si Đinping.

Iako je sada ceo svet znao šta se desilo u Kini, pravovremene reakcije najvećeg dela država po pravilu su izostale. Američki predsednik Donald Tramp nedeljama je tvrdio kako je virus prevara, i bolest koja će nestati kao rukom odnešena.

“Jednog dana će nestati, kao pravo čudo, potpuno će nestati (…) U ime Isusa, zahvaljujemo vam se držeći se za ruke (…) Gotovo svi koje smo videli se oporavljaju, a možda će i svi. (…) Sada demokrate politički koriste taj koronavirus. Čuli ste za to? Koronavirus”, govorio je Tramp.

Danas, kada su svi čuli za koronavirus, Sjedinjene Države nisu svetski predvodnik u vreme krize. Kina je pre epidemije proizvodila polovinu svetskih zaliha zaštitnih maski, u poslednjih nekoliko meseci uvećala je proizvodnju lekova i medicinske opreme čak dvanaest puta, zahvaljujući čemu danas humanitarnu pomoć šalje širom sveta. Pakete i timove lekara dobio je gotovo ceo svet, uključujući i kompletnu Evropsku uniju sa izuzetkom Nemačke i skandinavskih zemalja.

“Svi lekari i medicinske sestre u Lombardiji se bore protiv epidemije. Neophodni su nam zdravstveni radnici. Zbog toga, pomoć Kine nam je veoma važna, donacije su nam preko potrebne i mogu da spase brojne živote. Hvala kineskom narodu. Hvala vam”, poručio je potpredsednik regiona Lombardije Fabricio Sala.

Kineska pomoć stigla je sve do Iraka, koji je godinama bio u fokusu američke spoljne politike. Pored medicinske saradnje, Kina je sa tom zemljom postigla i dogovore u oblastima naftne industrije i energetske infrastrukture, zbog čega pojedini stručnjaci smatraju da je azijski div zapravo u diplomatskoj ofanzivi.

“Pandemija koronavirusa je postala bojno polje. Vidim da Kina koristi krizu kao priliku da prikaže superiornost svog modela. Mislim da će ovako izgledati i klimatske promene u budućnosti – manje kao prilika za globalnu saradnju, a više kao paravan za geopolitičko nadmetanje”, smatra bivši šef diplomatije Portugala Bruno Makaeš.

O novim odnosima u svetu bez rukavica govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je javno oglasio kraj evropske solidarnosti, okrećući se za pomoć svom, kako je rekao, bratu Si Đinpingu i Narodnoj Republici Kini

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here