Kina stala na tri minuta da oda poštu preminulima od koronavirusa

0
210

Kina je danas odala nacionalnu poštu za 3.326 preminulih osoba od koronavirusa na celoj teritoriji države.

Sirene su se u celoj Kini oglasile u 10.00 po lokalnom vremenu, bile su uključene tri minuta dok su se automobili, vozovi i brodovi zaustavili i aktivirili svoje sirene u znak odavanja pošte.

U Vuhanu, gradu sa 11 miliona stanovnika odakle je počela epidemija, medicinsko osoblje se okupilo i pognute glave odalo poštu preminulima.

U Pekingu su vozači zaustavili svoja vozila i pustili sirene, dok su se pešaci zaustavili, a mnogi od njih su nosili torbe sa namirnicama.

Predsednik Si Đinping i drugi zvaničnici su bili okupljeni u velikom zdanju sedište Komunističke partije.

Zastave se su na pola koplja širom zemlje, koja je danas zabranila sve javne i zabavne aktivnosti.

Dan je posvećen i sećanju na 14 žrtava virusa koje su vlasti nazvale “mučenicima”. Reč je o medicinskim radnicima koji su umrli od korona virusa dok su lečili i brinuli se o inficiranim pacijentima.

Medju njima je lekar Li Venlijang, oftalmolog (34 godine) kojeg je policija kaznila jer je na samom početku epidemije upozorio na ozbiljnost situacije. On je tada ukazao kolegama na širenje virusa koji liči na SARS (atipičnu upalu pluća). Policija je to ocenila kao širenje glasina.

Dan odavanje pošte žtrvama korona virusa obeležava se na kineski praznik posvoćen mrtvima (Ćingming). Kinezi tog dana posećuju groblja, ali su vlasti ove godine u strahu od ponovne pojave epidemije, savetovale gradjanima da ne idu na groblja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here