Ko ima 18 godina OD DRŽAVE stvarno DOBIJA 100 €!

0
596

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država da podeli novac građanima potvrdilo danas odgovorno lice – ministar finansija: Svima po 100 €, rekao Siniša Mali.

Svaki građanin Srbije stariji od 18 godina dobiće u dinarskoj vrednosti 100 €, potvrdio je danas nedeljnu najavu predsednika Srbija Aleksandra Vučića ministar finansija Siniša Mali.

Finansijska pomoć svakom zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru… koštaće državnu kasu 520 miliona evra.

Ovo u svakom slučaju nije “bacanje para” kako se na prvi pogled može shvatiti, već na ekonomskoj struci zasnovana akcija da se podstakne potrošnju kao jedna od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti i postizanje privrednog rasta.

To se u teoriji zove “novac iz helikoptera”, a zapravo se radi o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da “novac iz helikoptera” može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, koje idu kreditma preko bankarskih kanala i finansijskih tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here