KO IMA VIRUS (blaži oblik), MORA NA SAJAM: Nema više kućne izolacije!

0
440

Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će na Sajmu biti smeštene sve osobe koje su pozitivne na korona virus, a za koje je do sada bilo predviđeno da budu kućnoj izolaciji.

Reč je o osobama čija je klinička slika blaga, ali je potvrđeno da su pozitivni.

“Uslovi će biti mnogo bolji nego što izgleda na prvi pogled, osobe će moći da komuniciraju, pričaju, pitali su me da li će moći da imaju mobilne telefone – da, sigurno. To će biti mesto na kojem će biti pozitivne osobe na taj virus, gde će da borave jedan vremenski period, dok ne budu negativni rezultati. Kada se procene da su bezbedni za dalje širenje, onda će da se vrate kući”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da će takvi pacijenti boraviti tu jedan vremenski period dok ne budu dvostruko negativni nalazi u periodu od 24 časa.

“Njihovo kliničko stanje nije tako da zahteva hospitalizaciju”
, dodala je.Stručnjaci su precizirali da se kućna izolacija ukida, a da ostane kućna samoizolacija.

“Ako je neko pozitivan na korona virus i ima blaži oblik on neće ići u kućnu izolaciju, već na Sajam. Kućna samoizolacija je zaštita da se ne zarazite”
, precizirao je epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da se rizik zadržavanja članova porodice, koji su zaraženi, u okviru domaćinstva,  značajno povećava.

Ti zaraženi najčešće imaju slabe simptome i šire dalje infekciju. Već smo imali situaciju da je došlo do toga ne zbog sajma i smeštaja, već su roditelji oboleli, babe i dede ne smeju da čuvaju i nastaje problem. Na kraju smo dete odvezli uz saglasnost majke, mislim kod ujaka ili nekog drugog od rodbine.

GDE ĆE DETE AKO JE RODITELJ ZARAŽEN I MORA NA SAJAM?

“Ako deca nisu pozitivna ne idu u izolaciju, ako jesu, zavisi gde će zbog starosnog doba. Biće teško kada se pojave takve situacije, mi smo ljudi i znamo koliki je to problem kad su roditelji zaraženi gde će dete i to”, rekao je Kon.

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na korona virus, u svom stanu “mora da ima posebne uslove”, koji, kako je ocenio, “nisu za sada bili dovoljni”.

“Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako, jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi”, naveo je Kon.

Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na korona virus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna – da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here