Ko (ne) kontroliše Telekom? Građani u neznanju o poslovanju svoje kompanije

0
158

Što posredstvom države, što kao akcionari, građani Srbije vlasnici su Telekoma Srbija. O poslovnim odlukama te kompanije i trošenju novca, međutim, malo znaju. Pojedine opozicione partije pozivaju tužilaštvo da istraži poslovanje Telekoma, a Narodna stranka najavljuje i krivične prijave.

Država više do 58 odsto, građani kao akcionari, vlasnici su 15 posto Telekoma Srbija. Ta kompanija, međutim, mnoge poslovne odluke donosi bez uvida javnosti, ali i bez kontrole nadležnih državnih organa. Utvrdili su to i državni revizori, koji su se bavili Telekomovom kupovinom kablovskih operatora u 2018. godini.

“Kontrola Ministarstva privrede nije nam dokumentovana. Ministarstvo telekomunikacija, njihove veze, njihov nadzor, da li su oni dokumentovali kontrolu, nismo dobili”, rekla je Goranka Jovanović iz DRI.

Bez dokumenatovane kontrole nadležnih ministarstava, Telekom je trošio stotine milona evra svih građana Srbije. Samo za tri kablovska operatora, prema javno dostupim podacima, potrošio je više od 300 miliona evra.

Iz Pokreta slobodnih građana pozivaju tužilaštvo da reaguje. Sumnjaju da je rukovodstvo Telekoma zloupotrebilo službeni položaj i omogućilo vlasnicima privatnih operatora da steknu protivpravnu korist.

“Posebno u slučaju Kopernikus technology. Ovom kablovskom operatoru je isplaćeno 195 miliona evra, a ono je u 2017. godini koja je poslednja pred akviziciju ostvarilo dobit od milion i po evra, što znači da bi za povrat te investicije bilo potrebno nešto više od 150 godina”, ističe Miroslav Šarčanski.

Zbog takvih investicija, građani – akcionari ostali su bez dividendi.

“Mislim da je krajnje vreme da se akcionari Telekoma kojih ima nekoliko miliona izjasne, i da kažu da li su saglasni sa tim da se sredstva koja su ranije dobijali u vidu dividende da posluže za isplatu praktično vlasnicima kablovskih operatora. Ovo ako se ovako nastavi znači da ostavljamo rukovodstvu Telekoma da radi šta hoće. To je kao kad kozi ostavite da čuva kupus. Šta mislite šta će ostati od kupusa?”, kaže Šarčanski.

Dok koza jede kupus, državni revizor zatvara oči, tvrde u Narodnoj stranci.

“Nekoliko puta su menjali naslov same revizije, a onda smo došli do toga da je zaključno mišljenje revizije da je bila loša koordinacija između državnih institucija i da oni baš ne mogu sa sigurnošću da ocene o čemu se tu radi. Narodna stranka će podneti krivične prijave i protiv Državne revizorske institucije i protiv odgovornih u Telekomu”, rekao je Miroslav Aleksić.

Lider Nove stranke poziva odgovorne u Telekomu da polože račune, jer ne vode privatnu, već državnu kompaniju.

“Pošto je državna, to znači da je i narodna, a to znači da građani moraju da znaju kako se troši taj novac. A onda to znači da mora da se zna i svaki ugovor i to koliko Telekom plaća Pinku, Hepiju, ne znam kome sve”, kaže Zoran Živković.

Koliko Telekom plaća Pinku, ali i televizijama u pripremi u vlasništvu Željka Joksimovića, Manje Grčić i Igora Žeželja, pitala je i United grupa, pošto je Telekom predložio da program N1 emituje bez ikakve naknade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here