Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra

0
310

Ministar finansija Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su Ugovor o kupoprodaji 83,23 odsto akcija Komercijalne banke a.d Beograd. Naknada za 83,23 posto vlasništva iznosi 387 miliona evra, koja se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije, navedeno je u saopštenju NLB. Ministar Siniša Mali poručio da je država zadovoljna cenom.

Kako je saopštila NLB, finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije.

Cena će biti podložna dvopostotnoj godišnoj kamatnoj stopi od 1. januara 2020. do zatvaranja transakcije, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva finansija, kako prenosi RTS, navodi se da će Republika Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati državi Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Kako prenosi RTS, ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra. Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

NLB je saopštila da će, pod uslovom izdavanja dozvole od strane Narodne banke Srbije, dodeljena ali još uvek neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biti isplaćena pre zatvaranja transakcije.

Postojeći akcionari Komercijalne banke takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50 posto neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 miliona evra pre zatvaranja transakcije, navedeno je u saopštenju NLB.

NLB akvizicijom 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci a.d. Beograd postaje treća najveća banka u Srbiji Danas, ističe se u saopštenju.

“Akvizicija Komercijalne banke predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB-a posle uspešnog završetka procesa privatizacije banke u 2019. godini. Jačanje našeg prisustva u Srbiji, koja je naše najveće strano tržište, na kontrolisan način koji povećava našu vrednost, ključni je strateški prioritet naše grupe. Ova transakcija će rezultirati porastom tržišnog učešća NLB-a u Srbiji na više od 12,1 posto prema bilansnoj sumi. Time će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji, sa veoma jedinstvenom pozicijom jedne od vodećih banaka na svim tržištima gde je naša grupa prisutna. Obim poslovanja NLB-a u Srbiji će biti daleko najveći izvan Slovenije, što dodatno ojačava značaj ove transakcije za regionalnu sistemsku finansijsku instituciju. Bili smo impresionirani kvalitetom, a takođe i potencijalom Komercijalne banke. Čestitamo Republici Srbiji na zalaganjima za veoma transparentan i profesionalan proces privatizacije. NLB će se isto tako zalagati za dalji razvoj banke uz korišćenje velikog potencijala koji banka pruža sa fokusiranjem na potrebe klijenata i primenom našeg iskustva. Stoga se radujemo da ćemo moći da primimo sve aktere Komercijalne banke – pogotovu zaposlene i klijente – u NLB porodicu. Dobro nam došli”, poručio je, prenosi se u saopštenju, Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB-a.

Mali: Zadovoljni smo cenom

U saopštenju NLB stoji da je ministar finansija Siniša Mali izjavio da je država zadovoljna cenom koju je dobila.

“Taj novac će država uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan “Srbija 2025″, što će dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i daljem rastu BDP-a. Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru. Kada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, smatramo da privatni partner može da bude mnogo bolji vlasnik od države. NLB je ozbiljna banka, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi sa GDR. Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je sa velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci”, rekao je Mali, navodi se u saopštenju NLB.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here