Kon: Ne smemo dozvoliti da se ovo desi, inače se vraćaju mere, imamo skok zaraženih

0
627

Epidemiolog i član Kriznog štaba komentarisao nove brojke!

Epidemija korona virusa u Srbiji trenutno je pod kontrolom, ali je u zabeležen blagi porast novih slučajeva – do 15 časova 14. maja zabeleženo je 79 novih slučajeva.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je za “Telegraf” da bi veći skok mogao da bude uslov za vraćanje restriktivnih mera!

Prema posednjim informacijama, koje su 14. maja objavljene u vezi sa obolevanjem i umiranjem od COVID-a 19, u našoj zemlji je za 24 sata zabeležen blagi porast novozaraženih.

Doktor Kon je objasnio da je to blagi rast, i da je rano o oštrim merama govoriti samo na osnovu jednog dana.

“To je negde 1,2 blizu 1,3 odsto. To jeste skok i, iskreno da kažem, ne iznenađuje me. Ipak, rano je to reći za samo jedan dan, ali treba biti svestan da sve zavisi direktno od nas,” rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Ukoliko u narednih desetak dana broj novoobolelih počne naglo da raste, mogle bi ponovo da se uvedu restriktivne mere.

“Ako bi se to podiglo na preko dva odsto, čak i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast,” ističe Kon.

On je ranije rekao da postoji način da izbegnemo drugi talas epidemije, ali da je važno i da se život koliko-toliko vrati u normalu.

“Jako je važno da se vratimo u život. Postoje ljudi koji su se uvukli i povukli u sebe, mi moramo da imamo novu normalnost, jedan prelazni period. Uz mere, mi moramo da počnemo da živimo, ali ne da preterujemo. Granica šta je dozvoljeno, a šta nije, ostavljena je pojedincu,” rekao je on.

U Srbiji više nije vanredno stanje, ali postoje mere i preporuke kojih bi se trebalo pridržavati. Najavljene su oštre kazne za one koji se ogluše o njih, ali ih se mnogi i dalje ne pridržavaju.

Pogledajte fotografije sa protesta u Beogradu na kojem skoro niko nije nosio masku, iako je učesnika bilo oko hiljadu!

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here