Kon: Nema dovoljno testova, moguće uvođenje vanredne situacije, daću ostavku ako stariji od 65 budu zatvoreni

0
763

Moguće je da se u pojedinim mestima, zbog ponovnog skoka zaraženih virusom korona, uvede vanredna situacija, kazao je za Danas epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje virusa korona dr Predgag Kon.

Govoreći o merama koje će eventualno biti uvedene, Kon je istakao da jedini koji su do sada poštovali sve mere jesu građani stariji od 65 godina, te da oni više nikada ne treba da budu zatvarani u kuće.

On je rekao da moramo da shvatimo kakvi su kapaciteti našeg zdravstvenog sistema, da u ovom trenutku nije moguće testirati kontakte jer testova nema dovoljno, a jedan pacijent prijavljuje i do 50 kontakata, kao i da je neophodno otvoriti nove kovid centre i sprečiti ulazak virusa u zdravstvene ustanove.

Ono što zabrinjava, ocenio je on, jeste situacija sa studentima, kao i da je najveći broj novih slučajeva nastao na proslavama, žurkama i sličnim okupljanjima.

Komentarišući masovna okupljanja na kojima nije bilo moguće držati fizičku distancu kazao je da je njegov predlog bio da se uvedu kazne, ali da to na kraju nije uvaženo.

“Odgovorni su svi oni koji su u Kriznom štabu, koji nisu pristali da se kažnjava, neću nikoga da prozivam, ali zna se ko su oni”, kazao je naš sagovornik. i dodao da je njegov predlog bio da ukoliko neki ogrganizator ne ispuni sve preporuke prilikom okupljanja, da na tom stadionu više ne može da se igra pred gledaocima.

On je poručio da se moramo pridržavati mera kako bismo sprečili pojačano širenje virusa.

“Moramo oštro da reagujemo, da oni koji su izolaciji i samoizolaciji da to zaista i budu i da se to ozbiljno kontroliše. Takođe da je poštuju postojeće mere kod frizera, u prodavnicama, u kafićima, maske moraju da budu sastavni deo života. Mora da se poštoje distanca od jednog metra” kazao je doktor Kon.

Najviše pitanja i komentara odnosilo se na činjenicu da se nije oglašavao dok je u toku bila predizborna kampanja, na šta je on odgovorio da u pitanju bili privatni, zdravstveni problemi.

Stariji od 65 godina više neće biti zatvarani, poručio je jutros epidemilog dr Predrag Kon, član kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ukoliko se ta mera bude našla na dnevnom redu, doktor je najavio da će dati ostavku jer su “stariji od 65 najdisciplinovaniji deo populacije”.

“To se više nikad neće dogoditi, sasvim sam siguran da ako ta mera bude na redu, dajem ostavku. Ovoga puta bez povlačenja. Zašto? Zato što je to najdisciplinovaniji deo populacije koji poštuju sve”, smatra Kon.

Gostujući  na TV Prva, doktor Kon je kazao da su se svi nadali da će leto učiniti svoje sa svojim ultravioletnim zračenjima, da će se smanjiti potencijal prenošenja.

“Sećate se da je bilo priče o kolektivnom imunitetu, da smo se prokužili u decembu ili januaru… Međutim, ispitivanja imuniteta svuda su pokazala ispod 10 odsto, što govori da smo daleko od kolektivnog imuniteta koji bi trebalo da nas štiti”, objasnio je doktor Kon, a prenose mediji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here