Kon: Nema govora o ukidanju restriktivnih mera, u jeku smo epidemije

0
180

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se trenutno nalazimo u jeku epidemije i da je mera zabrane kretanja od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 sati ujutru potpuno u skladu sa ciljem da bude što manjeg broja kontakata ljudi kako se infekcija ne bi širila.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 8. aprila preminule su još četiri osobe u Srbiji, čime se ukupan broj umrlih povećao na 65. Registrovano je ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Kon je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao i da se trenutno ne razmišlja o ublažavanju bilo kojih mera.

“Nema govora o ukidanju mera, o tome možemo da maštamo u nekoj budućnosti. Podaci pokazuju da smo na tom platou i u tom maksimumu epidemije, ono će trajati još nekih 8 do 10 dana, da uđemo u šestu nedelju, da je prođemo i onda možemo očekivati opadanje broja obolelih”, kazao je Kon.

Napominje i da se mere donose shodno situaciji.

“Najvažnije je bilo na samom početku, kada smo došli na ideju o proglašenju epidemije, mi smo tada dobili i više od toga, uvedeno je vanredno stanje, da nije to tada bilo uvedeno, bili bismo u većem problemu. Sada treba jos 10-tak dana, šesta nedelja da prođe…I u to vreme mora biti apsolutne zabrane kontakata…Ovo što se planira od petka je potpuno u skladu s tim, s tim što je to i zabrana kretanja koja uslovljava i zabranu kontakata. Da li će biti nastavljeno s tim, to ne mogu da kažem, zavisi od brojeva koje ćemo dobijati narednih dana”, naglasio je Kon.

Ponavlja da je on za apsolutnu zabranu kontakata, što ne podrazumeva i zabranu kretanja.

“Ja sam svestan da je to teško sprovesti, ali ako pričamo da bi to bio stručan zahtev, ja pokušavam da ljudima stvorim podsvesno da stalno razmišljaju o tome kad razgovaraju s nekim”, rekao je Kon.

Na pitanje da li se razmišlja o zabrani kretanja iz grada u grad tokom uskršnjih praznika, Kon kaže: “Verujte da je ova situacija na najvišem mogućem stupnju, nije posebno razmišljano šta će biti za praznike. Ako bude neophodno da se u toku praznika zabrani kretanja ili zabrana kontakata…da može tako da se naredi, zabrana kontakata, to bi bilo najbolje, da se slavi na jedan poseban način, da svako u svom domu upriliči praznik….I za predtojeće jevrejske praznike je ista situacija, treba izbegavati velika okupljanja, jer tako čuvamo živote”.

Redovna vakcinacija van Kovid ambulanti

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da su od 65 preminulih osoba u Srbiji od posledica koronavirusa, 48 su muškarci, a 17 žena.

Ona je rekla i da se trenutno u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu nalaze 124 pacijenta, u niškoj Hali “Čair” 171, a u Hali 1 Novosadskog sajma 48 osoba.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će biti organizovana redovna vakcinacija od zaraznih bolesti, rekla da je “odgovor jasan”.

“Ona se naravno neće sprovoditi u delovima gde su Kovid ambulante. Moramo da kontinuirano nastavimo da sprovedimo imunizaciju, jer ćemo imati epidemiju zaraznih bolesti koje smo do sad uspešno sprečavali vakcinacijom”, kazala je.

“Svi naši zajednički napori jesu da odlažemo kontakte i postepeno se navikavamo na virus. Uspeli smo da sačuvamo najstrarije striktnim merama, mi gradimo kolektivni imunitet ali je ta populacija sada izuzetno osetljiva. Podaci jesu obećavajući, ali o tome ćemo pričati kasnije, sada moramo da pokažemo da smo jaki i složni”, rekla je Kisić Tepavčević o toku epidemije i merama.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here