Kon: Nije ovo “prehladica”, već ogromna prirodna katastrofa!

0
346

Epidemiolog i član Kriznog štaba o efektima pandemije i zaraženim zdravstvenim radnicima!

Broj obolelih od korona virusa u Srbiji, zaključno sa 7. aprilom, iznosi 2.447 a umrla je 61 osoba.

Krizni štab je na konferenciji povodom dnevnog preseka otkrio da je ukupno 8,3 zaraženih iz medicinske profesije.

“Po podacima od ponedeljka, 8,3 odsto od svih pozitivnih su zdravstveni radnici. To se dinamično menja, zbog kontakata se broj povećava ili smanjuje, analitika u hodu koju pokušavamo je veoma teška, sva uobičajena analitika se radi po završetku događaja. Razumem interes, ali morate sa uzdržavanjem da prihvatite informacije, one se neprekidno menjaju,” rekao je Kon.

“Veliki je udar na zdravstveni sistem kada se zaraze medicinski radnici. Većina njih nema nikakve simptome, ali moraju da budu udaljeni s posla. Ovo nije prehladica” rekao je on.

Upitan za Svetski dan zdravlja, 7. april koji se obeležava usred pandemije, ovako je odgovorio.

“Svetski dan zdravlja je, u ovom smislu, posvećen borbi protiv pandemije i jasno je da ona ne zahvata jedan deo sistema, već je svima jasno da zahvata čitav zdravstveni sistem, a preko njega i čitavo društvo. Da ne pričam o značaju za ekonomiju, socijalno, medicinski, psihološki, pandemijske situacije su ozbiljne prirodne katastrofe i tako ih moramo tretirati. Kao zemljotres, požar, razne druge nesreće, poplave, epidemije su najveće prirodne katastrofe jer globalno hvataju čitav svet i prave probleme vezane za solidarnost, problemi uzajamnih odnosa, političke odluke… Sve se, na neki način, menja. Mi kao lekari nismo tu da previše razmišljamo o tome, to je za društvene nauke i filozofiju, bez šale,” rekao je on.

“Svake godine ga proslavljamo, ali ove godine još više shvatamo važnost ovog dana i podsetila bih sve na divnu misao, zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi. Sada svi kolektivno možemo da doprinesemo zdravlju populacije i da nekako pokažemo, i na ovaj dan, koliko smo odgovorni i savesni. Nesumnjivo ćemo doći do cilja,” rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here