Kon: Od sledeće nedelje postepeno smanjenje novozaraženih

0
415

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih.

“Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva”, rekao je Kon za RTS.

On je naveo da su sve mere oročene na 14 dana, a da će se posle toga videti da li ima potrebe i za nekim novim merama, ali je dodao da se nije razmatralo koje bi to bile.

Istakao je da je intenzitet prenošenja virusa u Beogradu visok od samog početka, ne samo u junu mesecu već od početka epidemije.

“Najosnovnija mera je nošenje maski uz kažnjavanje. Ta mera sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru. Biće ograničenje na 100 ljudi u zatvorenom prostoru i na 500 na otvorenom. Kafići će raditi do 23 časa u Beogradu, a noćni klubovu biće zatvoreni, ali je doneta posebna odluka da budu zatvoreni posle 23 sata. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos u smanjenju prenošenja virusa”, rekao je dr Kon.

Dodao je da nisu razmišljali o drugim opcijama nakon 14 dana, ukoliko preduzete mere ne daju rezultat.

“Jasno je ako svi nose maske da se 99 odsto smanjuje transmisija virusa i to je potpuno dovoljna mera da znatno smanji ovu situaciju, da olakša i da iz nepovoljne, pređemo u nesigurnu situaciju. Za sada je ona nepovoljna za Beograd”, rekao je dr Kon.

Na pitanje da li je ovo moglo da se predvidi, rekao je da posle utakmice moglo je da se sumnja ali ne i da se prevodi.

“Nastupalo je toplije vreme i čitav odnos prema merama zasnivao se na to da će tokom leta intenzitet prenošenja virusa da oslavi. Međutim, njegov potencijal nije oslabio, pokazao je da ima visok intenzitet prenošenja.

Ističe da, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here