Kon: Preterana rasprava oko ovog vikenda pokazuje da nismo još uvek razumni

0
335

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je rasprava oko ublažavanja policijskog časa tokom prvomajskih praznika “apsolutno preterana” i dodao da se “ne oseća dobro” zbog toga.

“Rasprava oko ovog vikenda je apspolutno preterana jer se može dogoditi da se pokvari sve. Mislim da treba da se izdrži, ali razumem da je kompromis uvek najbolje sprovesti jer time izlazimo iz problema koji je isfabrikovan i preteran. Ljudi ne znaju koliko je ovo teška i smrtonosna bolest, da umre svaki peti stariji sa hroničnim tegobama”, rekao je Kon.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati zabranu kretanja tokom produženog vikenda jer bi to bio kako je rekao, poslednji vikend sa zabranom.

“Ideja je bila da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obzebedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština predloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time sprečila”, rekao je Kon.

Ocenio je da je predlog da zabrana traje od večeras u 18 časova do subote u 5 časova “kompromisno rešenje” o kom će se, kako je najavio, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

“Pretpostavljam da će struka prihvatiti, svako će pojedinačno da se izjasni kako obično i biva. Verovatno će biti tako kako je predloženo”, rekao je Kon.

Dodao je da je ovaj vikend posebno značajan jer je kako je naveo, “opšte poznato da u toku prvomajskih praznika postoje okupljanja i poznata druženja na otvorenom prostoru”.

“Vremenska prognoza ide u prilog tome jer je po vlažnom vremenu daleko teže prenošenje virusa, što je relativno dobro”, rekao je epidemiolog.

Ocenio je da je sada sve pitanje naše svesti.

“Ovo ponašanje i insistiranje za ovaj vikend pokazuje da nismo došli svi do te svesti, to je jasno. Ako je nekome toliko važno da poslednja tri dana… Eto, nemam problema sa tim ali se ne osećam dobro jer to pokazuje da nismo još uvek razumni po pitanju toga protiv čega se zajedno borimo”, rekao je Kon.

Govoreći o ukidanju vanrednog stanja, rekao je da će se to dogoditi onog momenta kad aktivnost virusa bude nedelju dana vrlo niska.

“Nakon toga, biće neophodno neprekidno pratiti virus. Ako se ponovo diže, moraćemo da postupamo”, dodao je Kon.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here