Kon: U odnosu na ostale nismo tako loši, osim ovih ekscesa u Nišu

0
240

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je Srbija u šestoj nedelji na maksimumu krive epidemije koronavirusa, izrazivši uverenje da bi u narednim nedeljama trebalo jasno da se vidi opadanje aktivnosti virusa.

“Ukupno gledano, u odnosu na ostale, nismo tako loši, osim ovih ekscesa u Nišu. Jasno uočavamo da nije ravnomerno raspoređeno, u Vojvodini se ozbiljno smanjuje, Beograd miruje, a održava se i povećava u okolini Niša, Paraćina, Ćuprije, Aleksinca, dole do Prokuplja, oko Požarevca”, rekao je Kon za RTS.

“Otkrivamo veći broj vrlo blagih pa i asimptomatskih slučajeva pa je onda utisak da je veći broj, a nije jer otkrivamo izvore i eventualne rezervoare virusa”, rekao je Kon.

Kon je istakao da je za ublažavanje mera uvedenih u borbi protiv koronavirusa, između ostalog, potrebno smanjenje procenta pozitivnih u odnosu na dnevni broj testiranih.

“Potrebno je od svih testiranih bude pet odsto zaraženih, a trenutno je, u zavisnosti od dela zemlje, od nula do 40 i više odsto”, kazao je Kon.

Takođe, u obzir će se uzeti broj teških slučajeva na respiratorima i broj zaraženih sa lakim simptomima u improvizovanim bolnicama, “jer to govori koliko se virus drži pod kontrolom”.

Naveo je da se vidi da se u nivo pandemije smanjuje u Vojvodini i Beogradu, ali da se povećava u Paraćinu, Ćupriji, Nišu, Aleksincu…

“To je moglo predvideti kroz broj ljudi koji se u Srbiju vratio iz inostranstva, a to je u tim delovima zemlje”, dodao je on.

Kazao je da je utisak da se virulentnost oslabila, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest.

Kon je ponovio da smatra da škole treba otvoriti poslednje, a da će u njima mere distanciranja i zašitite biti preporučivane sve dok je virus prisutan.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here