Kon: Vraćanje u život je teže, neuporedivo lakše je bilo sve zabraniti

0
379

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je kako bi voleo da nema žarišta u Vlasotincu i Negotinu i da bi onda mirne duše mogao da ponovi da se nazire kraj, ali je ipak sigurno da se izlazi iz epidemijskog talasa.

Kon je za TV Pink rekao da se što brže treba vraćati normalnom životu, ali će se posle svake nedelje
procenjivati da li ima pogoršanja i onda će se zaustavljati ublažavanja mera.

“Ekonomija vrši pritisak na sve, pa i na nas, da pristanemo na neke mere na koje ne bismo, ali to je pitanje racionalnog odlučivanja. Pristajemo na to da su neke stvari prioritet, s tim da ćemo kočiti ukoliko vidimo da imamo rizik na nekim mestima”, upozorio je Kon.

On je rekao da su situacije u Vlasotincu i Negotinu pokazale šta bi se dogodilo da je virus slobodno cirkulisao i ušao u gerontološke centre i iznenada doveo do ogromnog broja obolelih i smrtnih slučajeva.

“Sada smo u situaciji da se vraćamo u život, to je teže, neuporedivo je bilo lakše sve zabraniti, zaustaviti život i kontakte”, rekao je Kon.

On je ukazao da svi parametri pokazuju da virus nije opasan kao pre pet nedelja, ali to što se događa pokazuje koliko je opasno kada uđe u gerontološke centre, preteći smrtnim ishodom.

“Sada pričamo o nečemu što kreće, kreće život. Ljudi moraju krajnje ozbiljno da shvate mere koje će već sutra dobiti da moraju da ih sprovode. Biće, recimo, 35 tačaka za vrtiće koji se, za sada po nama, ne otvaraju”, rekao je Kon.

Kako je objasnio Kon, te tačke su dezinfekcione barijere, a onaj ko dovodi dete mora da ima zaštitnu opremu, dete takođe, a deca će odmah na pranje ruku.

Sve isto kao ranije, ali mnogo oštrije, a na najmanji znak infekcije – nema dovođenja dece u kolektiv, naglasio je Kon.

“Svako preduzeće mora da ispoštuje mere distanciranja, kako zna i ume. Ako misli da će država to da mu nacrta, to se neće dogoditi”, rekao je Kon.

On je ponovio da je prvomajski vikend pod policijskim časom poslednji koji će biti takav, uz napomenu da treba ublažiti još više mere prema starijim sugrađanima i da će taj vikend prilika za njih.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here