Kon: Zabrana kretanja 24 sata ima smisla kod naglog skoka zaraženih i umrlih

0
385

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

“Teoretski i praktično potpuno je nemoguće ako 24 časa u 14 dana nema mogućnosti kontakta, teoretski je nemoguće da virus opstane. To (uvođenje 24-časovne zabrane kretanja) bi imalo smisla ako bi došlo do naglog skoka i posledičnog povećanja umiranja, što nije nemoguće da se desi. To je poslednja varijanta”, objasnio je doktor Kon u Novom danu.

On dodaje da takva mera neće biti potrebna ako budemo disciplinovani i uspemo da “spljoštimo krivu” skroz ili “smanjimo broj novoobolelih i povećamo broj testiranih”. Kon ponavlja da je umerini optimista i da je situacija u Srbiji za sada dobri.

“Imamo pravo da kažemo da smo puno uradili”, dodao je Kon.

Epidemiolog ukazuje da je poslednja dva dana umesto naglog rasta broja novoobolelih registrovan pad, ali sitiče da to ne bi trebalo da nas zavara. Ističe da ćemo tek kroz pet ili sedam dana, koliko prema Konovim rečima u 90 odsto slučajeva traje inkubacija, videti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posledica zagušenja na Torlaku, gde se obavljaju testiraranja.

“Tek posle pet do sedam dana ako kontinuirano vidimo pad ili održavanje, tada ćemo moći reći da nema dileme da su mere dale rezultate. Sada je to prerano reći2, kazao je sagovornik N1.

On objašnjava da se teže posledice obolenja pojavljuju dve nedelje posle otkrivanja koronavirusa kod pacijenta, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru i onih kojima je život ugrožen.

Testovi koje planiramo visoko senzitivni i dobri

Kada je u pitanju najavljeno masovno testiranje, Kon kaže da se obavlja validacija laboratorija koje će testiranja vršiti, što se trnutno radi, a zbog čega je Torlak kako kaže – trenutno zagušen.

Kada laboratorije budu spremne, što naš sagovornik očekuje da će se desiti u narednih 48 sati, u rad će se uključiti i Domovi zdravlja koji će uzimati uzorke, a koje će epidemiološke službe potom prenositi. Kon napominje da su u pitnaju vrlo sofisticirani testovi, a ne samo uzimanje brisa.  

Italija i Španija vratile su neke testove, nezadovoljne njihovim kvalitetom. Kon kaže da bi na pitanja o tome trebalo da odgovaraju virusolozi koji imaju iskustva sa različitim testovima.

“Ono što mi možemo da zanamo je ono što dobijemo kao uputstvo i deklaracije za testove. Imamo saznanja da testovi koje planiramo da koristimo su vrlo senzitivni i dobri i da ima vrlo malo lažnih negativnih ili pozitivnih rezultata. Brzi testovi su samo 70 posto senzitivni, tako da ima lažno pozitivnih i negativnih, što često može da zavara”, rekao je Kon.

Mnogo građani, među kojima i oni u krantinu u Košutnjaku, žalili su se da danima čekaju rezultate testiranja. Kon priznaje da oni “jesu u problemu” i dodaje da celo društvo može da im se izvini, ali napominje da ovo mora tako i poručuje im da se strpe još malo.

Kon moli sve na Sajmu da budu strpljivi – potrebna adaptacija

U privremenu bolnicu na beogradskom Sajmu do sada su smeštena 33 pacijenta sa blažom kliničkom slikom. Kon kaže da je čuo da postoje žalbe na temperaturu na Sajmu i ishranu koja uključuje konzerviranu hranu, ali dodaje da što se hrane tiče – to je kalorijski dovoljno.

Kada je u pitanju nedostatak tople vode, Kon kaže da toga neće ni moći da bude, a da se založio za to da pacijenti na Sajmu dobiju više čaja, što bi trebalo da se ostvari.

“Malo više je potrebno komunikacije zdravstvenog osoblja. Pojaviće se tu heroji, treba malo adaptacije, molim sve da budu strpljivi. Imamo taj kapacitet, imamo gde da smestimo ljude, imamo kontrolu. Povremene slučane greške se dešavaju, razni problemi se otkrivaju pa rešavaju, u svakom slučaju nikome nije lako. Svako pokušava iz sebe da izvuče maksimum. Ima onih koji to ne rade, ali većina ozbiljno i realno prihvata situaciju”, napominje Kon.

On kaže da su na sajam raspoređeni lekari iz zdravstvenih ustanova koje su pozvane za određene periode i da je kod zbrinjavanja pacijenata na Sajmu najbitnije uočiti pogoršanje stanja, ukoliko do njega dođe.

“Postoji period izolacije koji se mora poštovati. Bitno je shvatiti da to nije ogroman zadatak pred bilo kojim lekarom. Svaki lekar ima taj kapacitet i te pacijente može da opslužuje. Vrlo je bitno otkriti pogoršanje radi vraćanja u jednu od bolnica u kojima se leče ovi pacijenti”, objašnjava Kon obaveze lekara.

On dodaje da na Sajam dolaze oni koji su pozitivno testirani, a tokom boravka na Sajmu redovno se prati opšte zdravstveno stanje pacijenta i njegova temperatura. Ako u periodu od najmanje pet dana i više pacijenti budu bez temperature tada se radi novi test. Pacijent mora da ima dva negativna testa u najmanjem razmaku od 24 do 48 sati, da bi mogao da se otpusti. Posle toga on ide u samoizolaciju zbog, kako Kon kaže, eventualnih ali vrlo retkih povrataka bolesti.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here