Kurti: Ukidamo takse do 15. juna, reciprocitet u odnosu na Srbiju

0
160

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti je objavio da je Vlada Kosova donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mera reciprociteta u odnosu na Srbiju. Mere reciprociteta neće biti primenjene u odnosima sa BiH, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za medije.

Odluka stupa na snagu u ponoć i važi do 15. juna ove godine kada će biti sagledani rezultati primene ove odluke.

Ranije su takse ukinute samo na sirovine koje dolaze iz Srbije i BiH.

V.D. premijera je pomenuo mnoge međunarodne dokumente koji su osnova za međusobne trgovinske odnose dok je posebno podvukao da dva dokumenta koji se odnose na trgovinske odnose između Kosova i Srbije treba da budu u skladu sa ustavnim i zakonskim rešenjima na Kosovu.

“Prvo fitosanitarna uverenja i druga prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode da se podvedu pod fitosanitarnu kontrolu na granici sa Kosovom. I drugo, veterinarska uverenja i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinskog porekla da podležu veterinarskoj kontroli na granici sa Kosovom”, kazao je Kurti i objavio da je takva odluka doneta u Vladi Kosova u utorak uveče.

Institucije Kosova kao što su granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za proizvode i medicinsku opremu kao i druge odgovarajuće institucije treba da počnu sa primenom odluke čim ona bude potpisana.

“Mere reciprociteta odnosno međusobnih odnosa su institut odnosa između suverenih država koji je priznat osnovnim principima međunarodnog prava”, kazao je Kurti pominjući konkretna međunarodne dokumenta i principe koji to uređuju.

Rekao je da od stupanja na snagu sporazuma CEFTA Srbija uspostavila niz trgovinskih netarifnih barijera prema Kosovu kao što su bile barijere u tranzitu, tehničke i političke barijere, čime je nanela veliku štetu izvoznicima i uvoznicima sa Kosova i izazvala veliki trgovinski deficit u odnosima dve zemlje.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here