Lažna obećanja vlasti nikoga više ne iznenađuju

0
176

Prošlo je deset dana od kada je zamenik gardonačelnika Beograda Goran Vesić izašao pred kamere televizija sa nacionalnom frekvencijom i ljutito izjavio da će kocke na kolovozu oko Trga republike morati da budu „presložene“, jer je u vanrednoj kontroli utvrdio da zbog neravnina, njima ne mogu normalno da se kreću pešaci i biciklisti.

Brže bolje je zamenik gradonačelnika krivicu svalio na projektante, koji, kaže, „nisu razmišljali da postoji i neko drugi osim automobila“, a da pritom nije pomenuo ulogu nadzornog organa, koji i danas javnosti ostaje nepoznat, osim što se u dokumentaciji vodi kao „javno preduzeće“. Odgovornost na stranu, Vesić je bio izričit da ovaj dodatni posao Grad neće koštati ni dinara, već će se raditi o trošku investitora, kome je dao rok da kolovoz izravnja za najviše 40 dana.

U nizu diskutabilnih izjava, poslednja je bila Vesićevo uveravanje javnosti da tokom tih radova neće biti obustavljanja saobraćaja, jer će izvođač „kocke preslagati noću“. Saobraćaja, međutim, od juče na Trgu republike ipak nema, a kako su najavile gradske službe, zatvoren je prilaz iz Francuske ulice dok su izmenjene i skraćene trase svih linija gradskog prevoza koje tuda saobraćaju. Do kada će izmene biti na snazi, Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, nije obznanio.

Još jedno prekršeno obećanje gradske vlasti, u čije ime najčešće istupa zamenik gradonačelnika, izgleda više nikoga ne iznenađuje, jer su sagovornici Danasa saglasni da je to već ustaljena praksa, te da to neće biti „ni prva ni poslednja laž“ aktuelne vlasti, u gotovo svakodnevnim obraćanjima njenih predstavnika.

Profesor Građevinskog fakulteta Dragoslav Šumarac, i potpredsednik Demokratske stranke, kaže da se do sada nijedno obećanje beogradske i republičke vlasti SNS, a tiče se građenja i rekonstrukcija, nije obistinilo.

– Posle zakašnjenja Trg republike je otvoren, a kolovozna konstrukcija nije izdržala ni 10 dana. Rekli su da rekonstrukcija već rekonstruisanog trga neće zatvoriti saobraćaj, a ispostavilo se suprotno. Samo laici vode velike investicione projekte na način da za greške optužuju izvođače i inženjere, navodi Šumarac.

On dodaje da je jedan od razloga ukidanja Inženjerske komore Srbije, čiji je Šumarac jedan od bivših predsednika, i taj da „niko ne bi mogao da štiti struku i inženjere“.

– Upravo sam video ispucale armirano betonske ploče u Ulici kraljice Marije usled ispiranja posteljice pri pucanju cevi. Ovde sigurno inženjeri nisu krivi već investitor, a to je Grad Beograd. Ulica je trebalo da bude završena 1. septembra, a sada vidim da i to što je do sada urađeno mora da se popravlja, dodaje Šumarac i zaključuje da „ova vlast svaki projekat izvodi po nekoliko puta“ i da „tu njihovu nestručnost plaćamo mi, građani i to višestruko“.

Nekadašnji odbornik u Skupštini Beograda Balša Božović sumnja u stručnost aktuelne gradske vlasti i kaže da su „i kamen uspeli da pokvare“.

– Vesić nam je umesto zlatnog doba ponudio kameno doba i vrlo predano radi na tome. Ispada da su uspeli i kamen da pokvare. Nakon svečano otvorenog trga sada ponovo troše novac na prepravku onoga sto su popravljali. Najbolje je da ništa nisu dirali, zaključuje Božović.

Da je bolje da SNS vlast ne popravlja i gradi ništa u Beogradu, česta je satirična opaska koja može da se čuje u javnosti poslednjih meseci, posebno od građana Beograda na društvenim mrežama, kao i izvesna doza straha na svaku novu vest o planovima gradskih otaca o novim rekonstrukcijama, restauracijama i uređenjima znamenitih kvartova, trgova ili spomenika kulture. Međutim, da je „vrag odneo šalu“ i da nam se „isto hvata“ šta god kao građani preuzeli, potvrđuje i naš poznati karikaturista Marko Somborac.

– Ne znam šta je gore, kad ga kritikujemo (Vesića), on menja, zbrda zdola, daje kontradiktorne izjave, ali ako ne kritikujemo ostane loše urađeno, opet uz kontradiktorne izjave. Kad bismo samo mogli da nađemo neku sredinu, evo – nećemo ga kritikovati ali samo da ništa ne radi i biće odličan, prokomentarisao je još jedno prekršeno obećanje Somborac.

Alimpić: Za dve, najmanje tri godine, normalizacija saobraćaja

Zoran Alimpić, koji je osim posla gradskog odbornika, svojevremeno obavljao i v.d. funkciju gradonačelnika Beograda, ni najmanje nije iznenađen činjenicom da je „Vesić opet slagao“, pa na pitanje Danasa odgovara u sarkastičnom duhu. „Šta, zar je saobraćaj ipak ukinut? Nije valjda da je Vesić slagao? Možda je Vesić i imao takvu nameru, ali gradonačelnikova je poslednja, kao što je opštepoznato. Vesić je ipak samo zamenik. Šalu na stranu, siguran sam da će za dve, najmanje tri godine, saobraćaj biti normalizovan, ironičan je Alimpić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here