Učenici šestog razreda koji su pratili onlajn nastavu iz geografije mogli su pre nekoliko dana da čuju da je „NATO vojna zajednica čiji je cilj rešavanje sporova između zaraćenih strana“.

Srpskim učenicima NATO je predstavljen kao miroljubiva organizacija, iako je 1999. godine bombardovao našu zemlju, kršeći međunarodne propise.

Zbog sporne lekcije oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je zatražio odgovornost onih koji su ovakav sadržaj u udžbeniku za osnovnu školu odobrili.

– Stručni saradnici, recenzenti koji rade na sadržaju udžbenika moraju da obrate pažnju na svaku rečenicu koja može da izazove polemike koje nisu u skladu sa politikom koju vodi Srbija, kao i narušavanju teritorijalnog integriteta. Očekujem i odgovornost svih institucija kao što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja čija je nadležnost praćenje nastave i rad sa savetnicima – izjavio je ministar Mladen Šarčević, a preneo portal Novosti.

Sporni sadržaj emitovan je 8. aprila, na RTS, u okviru lekcije „Integracioni procesi“. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je nastavnica govorila na temu Međunarodnih organizacija.

– U sklopu ove jedinice stavlja se akcenat na motive integracionih procesa kao što su ekonomski, politički, vojno-strategijski i ukazuje na značaj međunarodnih organizacija poput EU, UN, NATO pakt i druge. Navodeći šta je program i cilj NATO organizacije iznela je da rešava sporove među zaraćenim stranama. Nakon bombardovanja 1999. godine Kosovo i Metohija su stavljeni pod upravu UN kako bi se očuvala bezbednost stanovništva. Naša zemlja je članica Partnerstva za mir od 2006. godine, a ta organizacija učestvuje u radu NATO pakta. Srbija je u zvaničnoj spoljnoj politici vojno neutralna država bez obzira na članstvo od 2006. godine u Partnerstvu za mir – saopštavaju iz Ministarstva prosvete.

Napomenuli su i da Ministarstvo prosvete radi na unapređenju i proveri sadržaja udžbenika kako bi se iznosili tačni podaci i, kažu, to će biti zadatak i u narednom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here