Ljajić: Nije bilo virusnih profitera koje smo očekivali

0
224

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je Beograd, od 15. marta kada je Priština ukinula takse, na Kosovo izvezo robe u iznosu od 15 miliona evra, najviše žitarica, što je tri puta manje nego u istom periodu kada taksi nije bilo.

Od prošle nedelje izvezeno je prehrambenih proizvoda u iznosu od 312.000 evra, rekao je Ljajić i ponovio da je uslov svih uslova da se takse ukinu, jer je reciprocitet drugo ime za takse.

Ljajić je rekao da Srbija tokom ove krize koronavirusa nije imala nijednu praznu prodavnicu, a razlog za to je široka sirovinska baza i različitosti u maloprodajnoj mreži.

“Ako pogledate sva istraživanja o tome čime su građani zadovoljni, među tri stvari je bila snabdevenost. Nismo imali nijednu praznu prodavnicu, možda raf jedno dva sata dok se ne popuni”, rekao je Ljajić za emisiju “Oko” na RTS.

Ljajić je kazao da su bile dve krize, od 9. do 15. marta kada je bila najveća potražnja i to su trgovinski lanci odradili, dok su u drugim talasu krize posao odradile male lokalne prodavnice, koje su prodavale osnovne namirnice.

Nije bilo “virusnih” profitera, koje smo očekivali, dodao je on.

Govoreći o telekomunikacionim operatorima, Ljajić je rekao da su prva dva dana krize bila ogromno opterećenje za mrežu, zbog čega zahvaljuje mobilnim operaterima koji su proširi kapacitete i nijdnog trenutka nije bilo zagušenja.

Za nas je najvažnije da imamo konkurenciju, da se tri operatera takmiče u fer utakmici. To je najveća korist za državu i potrošače, rekao je Ljajić na pitanje da li se u krizi potvrdilo da je dobro što je jedna od kompanija u državnom vlasništvu.

Dobro je što je aviokompanija u većinski državnom vlasništvu, inače koliko bi sve koštalo, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ako se povoljna situacija nastavi, od 27. aprila bi sa radom trebalo da počnu frizeri, kozmetičari, teretane, a potom ostale delatnosti.

Situacija u Novom Pazaru je bolja nego što je bila, ali sa puno izazova. Svih 73 osoba koje su pozitivni na koronu imaju jasan lanac zaraze, rekao je Ljajić.

On je oceinio da u Novom Pazaru situacija još nije idealna, ali je bolja.

Kada je reč o proslavi Ramazana, Ljajić je rekao da očekuje od verskih vođa da upute onu vrstu poruke koja je neophodna u ovakvoj situaciji.

Podsetio je na reči verskih vođa iz Saudijske Arabije da ovo nije Ramazan kao u normalnim vremenima i da vanredne okolnosti zahtevaju i vanredna rešenja.

Ljajić navodi da se i sam plaši ovog virusa, ali da sluša savete stručnjaka i da do sada nije pronađen bolji lek od izolacije.

U emisiji “Oko” predstavljeni su i delovi istraživanja Stratedžik marketinga koji pokazuju da 92 odsto građana podržava restruktivne mere vlasti, a Ljajić je rekao da je to zato što ne postoji drugo rešenje.

Ljudi gledaju šta se dešava u Americi, Španiji, Italiji, nije to karakterisično samo za Srbiju, svih šest kontinenata je zahvaćeno, istakao je Ljajić.

Kada je reč o turizmu, Ljajić je rekao da se šteta ne može meriti, jedino se može pokušati da se anuliraju gubici.

“Individualna je odluka svakog da li će na letovanje. Ne pada mi napamet da nekome dajem savete, ali ja da plaćam skupe aranžmane, pa da budem ograđen i da gledam da li će neko da mi prenese virus, zašto bih to rizikovao”, rekao je Ljajić.

Do 15. marta smo imali 448.000 uplaćenih aranžmana u vrednosti od 174 miliona evra. Raskinuto je 123.000 ugovora, ili su vraćene pare putnicima ili su oni prihvatili vaučere za letovanja do kraja ove, ili sledeće godine, rekao je Ljajić.

Naš cilj je da deo od 1,2 miliona koji idu u inostranstvo ostanu ovde i zato ćemo povećati broj vaučera za letovanje u Srbiji, rekao je Ljajić.

Kriza je pokazala da se populisti nisu snašli, nije se ni Evropska unija snašla, ni multilateralne organizacije, ali verujem da je EU cilj kojem Srbija treba da teži, zaključio je Ljajić.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here