Lončar: Podaci “nisu loši”, situacija pod kontrolom sem Niša i Požarevca

0
320

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio, predstavljajući poslednje podatke o koronavirusu u Srbiji, da “oni nisu loši” i da ohrabruje to što je manje pacijenata na respiratoru.

“Situacija je pod dobrom kontrolom u najvećem delu Srbije, sem Niša i Požarevca, gde ima 19 pozitivnih. Beograd je na nivou na kom je bio. Ali ovo ne treba da nas opusti, zavara, jer kako će dalje izgledati statistika jedino zavisi od nas kako se budemo ponašali”, rekao je Lončar na konferenciji za medije.

Ministar je, odgovarajući na pitanje N1 hoće li snositi posledice direktori klinika u kojima je masovno ušla zaraza, poput Ćuprije i Dedinja, rekao da će odgovarati svako za koga se utvrdi da je odgovoran za to.

“Imali smo izbor da zaustavimo tu zdravstvenu ustanovu, bolnicu i da vodimo istragu, ali onda ne bi mogli da budu zbrinuti pacijenti. Mi smo se opredelili za drugi način, da u najkraćem roku osposobimo ustanovu sa postojećim kadrom, da lečimo pacijente i spasavamo ljudske živote. To podrazumeva testiranje, dezinfekciju prostora i preraspodelu lekara sa drugih mesta”, rekao je Lončar.

Lončar je dodao da je ukupno zaraženo 557 zdravstvenih radnika, što je 11,43 odsto od ukupnog broja.

Govoreći o bolovanjima, ministar je istakao da je stav da se sva bolovanja, koja su otvorena pre uvođenja vanrednog stanja, nastavljaju.

Odgovarajući na pitanje o pacijentima u privremenoj bolnici u hali Čair, Lončar je rekao da postoje lekari koji su najmerodavniji da kažu kada će se neko testirati.

“Zamolio bih sve za odgovornost, strpljenje, stalo nam je do njihovog zdravlja. Ali na ucene, štrajkove, ne možemo da reagujemo. Držaćemo se samo struke i pravila koja važe”, rekao je Lončar.

On je ponovio da broj obolelih mora da pada dve nedelje zaredom i da bude ispod pet procenata “da mogli da kažemo da imamo rezultat”.

Ministar je rekao i da nije realno da se vakcina pojavi pre sledeće godine.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here