Mali: Prosečna plata za pet godina biće 900 evra

0
111

Tema ovogodišnjeg biznis foruma “Industraija 4.0 – izazovi za budućnost” govori o tome da se Srbija izborila sa najvećim izazovima koji su ugrožavali ekonomsku stabilnost i da ti izazovi nisu više na agendi, rekao je ministar finansija, Siniša Mali na biznis forumu na Kopaoniku. Ministar Mali je poručio da je uveren da će do 2025. godine prosečna plata u Srbiji biti 900 evra, a penzije između 430 ili 440 evra.

Mali je rekao da je Srbija četvrtu godinu za redom imala suficit, a da je dve godine za redom – u 2018. i 2019. godini stopa rasta srpske ekonomije bila preko četiri odsto BDP-a. Javni dug je, uverava ministar, potpuno pod kontrolom, iznosi oko 50 odsto BDP-a, a stopa nezaposlenosti je, kaže Mali, najniža od 1996. godine od kada se rade merenja i iznosi 10,4 odsto.

“To je sve stvar vizije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Protekla godina, 2019. bila je jako važna za našu zemlju, jer je to godina u kojoj smo završili sa merama fiskalne konsolidacije, koje je pokrenuo sadašnji predsednik, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić 2014. godine. Zato je prema gotovo svim ekonomskim parametrima, prošla godina bila jedna od najuspešnijih u čitaoj deceniji”, kaže Mali.

Ministar finansija navodi da je ispunjeno obećanje koje je davno dato, uprkos kritikama dela javnosti, a to je da je prosečna plata u Srbiji prešla 500 evra, ali da Vlada još nije zadovoljna, da imaju, kako kaže, plan da plate budu još veće.

Srbija se vratila na međunarodno tržište kapitala, što je prema rečima ministra finansija objektivan pokazatelj dobrih rezultata.

“Nećemo propustiti četvrtu industrijsku revoluciju, ali sigurno nastavljamo sa ulaganjima u infrastrukturu, hoćemo da Srbija bude isprepletana putevima i autoputevima, jer se to pokazalo kao jako dobar model koji motiviše investitore. Nastavićemo sa smanjenjem poreskih opterećenja na zarade, koja iznose umesto 63 sada 61 odsto, pa ćemo dalje smanjivati za jedan odsto, kako bi Srbija bila još atraktivnija. Naša politika je uvek, ipak, vezana za ljude. Nama je apsolutni prioritet životni standard, želimo da raste ubrzano u što kraćem roku i zbog starijih i zbog mladih koji donose odluku da li će otići ili ostati”, kaže Mali.

Ministar Mali je poručio da je apsolutno uveren i da nema nikavu dilemu da će do 2025. godine prosečna plata u Srbiji biti 900 evra, a penzije između 430 ili 440 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here