Manje od trećine građana Srbije se informiše u dnevnoj štampi

0
168

Najveći broj građana Srbije i dalje se informiše pomoću televizije, odnosno 82,6 odsto, dok se na sajtovima informiše više od 56 odsto ispitanika, a na društvenim mrežama skoro 40 odsto.

To pokazuju rezultati istraživanja za ovu godinu koje je na konferenciji „Prava mera medija“ danas u Beogradu predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga.

Prema istim nalazima, u dnevnoj štampi informiše se oko 29 odsto građana Srbije, a na radiju petina.

Bogosavljević je ocenio da je „malo zemalja sa ovoliko medija“ i da ne veruje da postoji zemlja sa manje novca po medijskoj jedinici u svetu.

On je izneo podatke da u Srbiji u ovom trenutku postoji 2.357 registrovanih medijskih jedinica, dok je medijskih preduzeća više od 800. Kada je reč o dosegu medija i poverenja u njih „sve je u opadanju osim onlajna“.

„Imamo rast broja medijskih jedinica u Srbiji. Godine 2000. bilo je 2.200 medija, a danas imamo 2.357 i taj broj raste. Najviše raste broj onlajn medija, ali i štampanih kojih je trenutno više od 900“, ocenio je Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, doseg ili „reach“ interneta je porastao i izjednačio se sa televizijom, čiji doseg stagnira u poslednje vreme. U padu je, kako je dodao, i poverenje građana u medije, pa tako tek 15 odsto ljudi u Srbiji ima poverenje u dnevnu štampu, dok 28 odsto njih nema.

U televiziju poverenja ima 35 odsto, 27 odsto nema, a portalima veruje 12 odsto ispitanika nasuprot 19 odsto njih koji nema poverenje.

Foto: M. V.

Predsednica IREX počasna članica Kluba čitalaca Danasa

Konferenciju koju organizuje Asocijacija medija uz podršku USAID, otvorila je predsednica međunarodne razvojne organizacije IREX Kristin M. Lord koja je istakla da u Srbiji postoje brojni izazovi za medije koji su prouzrokovani političkim i ekonomskim okruženjem, što pokazuje i pad Srbije poslednjih godina na mnogim svetskim listama u oblasti slobode medija i medijske održivosti.

Predstavnici Danasa na štandu našeg lista u okviru konferencije uručili su predsednici IREX i počasnu člansku kartu Kluba čitalaca  Danasa, a intervju sa njom biće objavljen narednih dana u štampanom i onlajn izdanju našeg lista.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here