Mapa širenja 5G mreže – tu je i Srbija

0
737

Čuvena internet kompanija napravila prvu interaktivnu mapu širenja 5G mreže u celom svetu.

Srbija je na mapi širenja 5G mreže kompanije Ookla sa svojom jedinom eksperimentalnom 5G mrežom za sada, koja se nalazi u Beogradu.

Na mapi se jasno vidi da su komšije oko Srbije značajno naprednije i da u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj postoji po nekoliko komercijalnih ili blizu komercijalnih tj. ograničeno dostupnih 5G mreža.

Trenutno, širom sveta postoji 8782 instalacija 5G mreža u različitoj fazi, dostupnih u 123 države, uključujući sve kontinente – u Africi su komercijalne 5G mreže dostupne već u nekoliko država, dok je u Južnoj Americi dostupna tek jedna test mreža.

Ookla nedeljno unapređuje mapu, mada se osvežavanje vrši na dnevnom nivou, ukoliko podatke dostave verifikovani izvori, koje kompanija prati. Prema onome što pokazuje ova mapa najbolje pokrivena država 5G mrežom je SAD, sledi Kina, pa Japan i evropske zemlje Holandija, Nemačka, Velika Britanija, Finska, Rumunija, Poljska, Španija i druge.

Kompanija, koja je najpoznatija po merenju brzine i drugih parametara internet veze pokrenula je i poseban Twitter kanal, koji se bavi isključivo širenjem 5G mreže, koji možete da pratite na toj mreži preko @Ookla5GMap.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here