Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

0
226

Pogon za bezbednu i profitabilnu reciklažu municije i eksploziva koji zbog isteka roka trajanja predstavljaju opasnost po okolinu, ponovo je počeo da radi u Kragujevcu a kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, na spisku za reciklažu se nalaze i egzotična oružja iz takazovanog „Libanskog tovara“ koja je nabavljala srpska tajna služba ’90-ih godina.

Kako se navodi na portalu (www.balkansec.net), u tom centru će biti reciklirane i američke rakete Tou (TOW) i nemačke rakete Kobra iz „Libanskog tovara“ oružja koje je iz te bliskoistične države stigao u Bar 1991. godine.

„Te ratne godine srpska tajna služba nabavila je u Bejrutu raznovrsno oružje zapadnog porekla. Na listi za reciklažu iz istog tovara nalazi se i 66 protivoklopnih raketa Tou američke proizvodnje. Prema tvrdnjama beogradskih medija u tovaru su bile i nemačke jurišne puške G3 kakva je korišćena u atentatu na srpskog premijera Zorana Djindjića“, dodaje se.

Novi pogon za delaboraciju municije Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac izgradjen je sredstvima NATO poverilačkog fonda i Vlade Srbije, a ukupno je uloženo nešto više od 2,5 miliona evra.

Otvoreni su pogoni za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava.

Kragujevački pogon bio je mesto nesreće u kojoj su 2017. godine stradala dva oficira i dva civila na službi u zavodu, a obnavljanjem rada ovog pogona u septembru ove godine nastavlja se tradicija stara tri veka.

„Municija i naoružanje koje stručnjaci VS označe kao neupotrebljivu, a može se raditi u pešadijskog municiji, granatama za tenkove i artiljeriju, rakete različitih namena, avio bombe – sve se to dovozi u TRZ Kragujevac i rastavlja na sastavne delove. Zatim se, ukoliko je moguće, municija vraća u život ili se upotrebljivi delovi šalju nazad u proizvodnju – odnosno odvija se reciklaža municije i eksploziva“, dodaje se u tekstu.

Na listi za uništavanje nalazilo se čak 1.400 kasetnih avio bombi BL-755 iz ’80-tih godina čiji je rok upotrebe davno istekao (zadržane su odredjene količine), zatim 250 aerosolnih bombi bojevih glava iz doba hladnog rata i 225 protivoklopnih raketa tipa Kobra iz Zapadne Nemačke.

Reč je o projektilima koje je Beograd nabavio za potrebe ratova devedesetih godina prošlog veka i koji nikada nisu upotrebljeni.

Portal dodaje da ulaganje u osavremenjivanje Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac može da privuče druge zemlje iz regiona, ali i šire, koje imaju desetine hiljada tona zastarele i neupotrebljive municije i ekploziva koje treba bezbedno uništiti.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here