Milijardu evra gubitak turističke privrede Srbije

0
256

Gubici u turističkoj privredi ove godine mogu da iznose oko milijardu evra zbog pandemije koronavirusa. Ovaj iznos odnosi se na ukupnu štetu u turizmu, računajući gubitke i agencija i svih koji se bave turizmom, bez gubitaka aviokompanije Er Srbija”, ocenio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

Samo od otkazivanja aranžmana stranaca šteta u turističkom sektoru Srbije do kraja juna dostići će oko 300 do 400 miliona evra.

Aleksandar Seničić je rekao da nastavak rada turističkih agencija nije predvidjen u prvoj fazi popuštanja mera Vlade Srbije kojima je ograničeno kretanje ljudi, a da će se o tome razgovarati posle majskih praznika.

Turističke agencije su, prema njegovim rečima u ozbiljnim problemima i mnoge će se boriti za opstanak, a pored ‘opšte’ podrške države privredi očekuje se i dodatna, sektorska za najugroženija privrednu granu.

“Grci sada prave planove da, ako se ukine obaveza izolacije ljudi do kraja aprila, sredinom juna pokušaju da otvore neke turističke objekte pod odredjenim uslovima”, navodi on.

Ti turistički objekti bi prema planovima u Grčkoj, kako je rekao, trebalo da otvore samo 40-50 odsto kapaciteta, da obezbede socijalnu distancu na plaži i ukinu ‘švedski sto’ zbog gužve pri uzimanju hrane i uvedu personalnu uslugu.

Seničić je naveo da ima dosta otvorenih pitanja, pre svega kada će se otvoriti granice, a pominju se zdravstvene potvrde o zdravlju osobe koja prelazi granicu.

“Ja sam optimista i nadam se da bi sredina letnje sezone mogla biti iskorišćena, kada je reč o inostranstvu, najpre u Grčkoj, Crnoj Gori i Bugarskoj, a to će zavisiti i od njihovih rukovodstva i mišljenja lekara, rekao je Seničić.

Istakao je da država pokušava da vaučerima oživi domaći turizam.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here