foto: CINS

Priča sa guranjem reka u cevi mora da se završi, opšta je pobuna proitv mini hidroelektrana, ljudi će reći ne, okrećemo se životu i da reke nastave da teku, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine. Predstavnik investitora poručuje da nema govora o uništavanju reka i da su MHE neophodne kao obnovljiv izvor energije.

Pokret Odbranimo reke Stare planine najavio je za nedelju protest u Beogradu. Jedini zahtev je momentalno zaustavljanje izgradnje svih derivacionih mini hidroelektrana u Srbiji. Danas je u fokusu selo Rakita, čiji stanovnici tvrde da žive u uslovima vanrednog stanja, jer, kako kažu, imaju problema sa privatnim obezbeđenjem investitora, koji želi da gradi hidroelektranu, što bi uništilo Rakitsku reku.

Istovremeno, širom Srbije u toku je opšta pobuna protiv izgradnje mini hidro elektrana.

foto: N1

“Ta ideja je došla iz EU, mini hidroelektrane se grade po Evropi godinama, to je sigurno argument investitora. Ali, Evropa i ruši MHE, porušeno je 400, u SAD je 1.400 reka vraćeno u korita. Srbija je dobila zadatak da pređe na čistu energiju, a najlakše se dođe do para ako gurneš reku u cev. Međutim, država ima prava da pogreši, sad je počela da sprovodi zakone koje je donela i firma koja gradi je u statusu zabrane”, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

S druge strane, osnivač investitora malih hidrocentrala Goran Belić smatra da to što pokret govori ne odgovara istini.

“Rečeno je da je srušen put, da je reka stavljena pod hipoteku. To nije tačno. Kredit smo dobili a pod hipoteku banka je uzela vodozahvat, mašinsku kućicu, ne znam otkud ideja da može da se uzme reka pod hipoteku”, objašnjava Belić.

On naglašava da je tako nešto zakonski nemoguće i poručuje da su to “priče za malu decu”. Goran Belić kaže i da su inspektori izloženi strašnom pritisku i da treba videti kako ih pripadnici pokreta Odbranimo reke Stare planine sa meštanima tretiraju.

“Nisu mu dozvolili da siđe autom, inspektori donose takva rešenja gde nije zabranjena gradnja u celosti, već u jednom delu cevovoda. Mi nismo postavili cevovod, mi smo ga ukopali, apsolutno je u skladu sa zakonom. Vodozahvat se nalazi na reci i jedan deo cevovoda mora da bude u reci. Radovi nam stoje prvenstveno zbog snega”, rekao je on.

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da Goran Belić ima problem sa nekoliko zakona – zakonom o zaštiti prirode, zakonom o građevinskom zemljištu. Kaže i da je Belić žrtva sistema, koji u Srbiji nije funkcionisao.

“Nakon dve godine je počeo da funkcioniše i Belić ima zabrane građevinske inspekcije, ministarstva ekologije, on mora da vrati reku u prvobitno stanje. Taj prostor tamo je magija, vodenice, ribnjaci, pašnjaci. Te pare što ulažete da ostavite ljude bez vode, uložite u stočarstvo. Država je rekla mi smo pogrešili i sad poštuje zakon”, rekao je Jovanović Ćuta.

Belić poručuje da će se gradnja nastaviti i naveo da je demagogija sve što je rečeno. Kaže da su MHE neophodne kao obnovljiv izvor energije, kako bi u Srbiji bila stabilna energetska situacija.

“To je kao princip vodenice, vi uzmete višak vode, ona prođe korz cevi, uđe u turbinu i vrati se u reku. Nema puta koji je srušen, srušena je seoska staza i još jedna koja će se sanirati. Postavljanje cevi nije ukopavanje cevi. Pokušaću da razgovaram s ministrom, imam građevinske dozvole i ovo rešenje o zabrani na jednom delu cevovoda ne može da opstane u drugostepenom postupku. Apsolutno smo sve radili po projektu. Mi ćemo uraditi sve što što građevinski inspektor traži”, kaže Belić.

On navodi i da je mnogo manja cena korišćenja tog resursa i kaže da ako Srbija ne napravi svoje obnovljive izvore, moraće da uvozi tu struju po nekoj drugoj ceni.

Jovanović Ćuta je naveo primer Makedonije, gde su investitori uložili u izgradnju MHE, ali su kasnije odustali i država ih je obeštetila.

“Predlažem da to urade I ovde. Problem je konsenzus, imate ministra Trivana koji je protiv, dok drugi ćute. Kolizija onih na vlasti i neusklađenosti zakona, u pripremi je zakon koji će zabraniti gradnju i hajde da završimo to”, rekao je on.

Kaže i da su članovi organizacije dobili poziv na sud.

“Ja jer sam ljude zvao da dođu u Rakitu preko Fejsbuka. Desko je dobio pet poziva, ne znam razloge, ali neka se sud bavi svojim poslom”, zaključio je Jovanović Ćuta.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here