Ministarstvo prosvete: Izmene u vremenu polaganja probne male mature

0
293

Zbog problema usled preopterećenja sistema Ministarstvo prosvete je odlučilo da se vreme u kome đaci mogu pristupiti rešavanju testova na onlajn probnoj maturi produži do 21 i 30 sati i sugerisalo da osmaci iz različitih delova Srbije rešavaju testove iz matematike i kombinovani u različito vreme.

„Da bismo omogućili ravnomerno opterećenje sistema sugerišemo učenicima sa teritorije AP Vojvodine da testove sutra i prekosutra rešavaju u terminu od 8 do 12 časova, učencima sa teritorije Grada Beograda od 12 do 16 časova, a svim ostalim učenicima od 16 do 21 i 30“, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo tvrdi da je „prema prvim povratnim informacijama u jednom kraćem periodu došlo do preopterećenja sistema, što je kod određenog broja učenika dovelo do neprijatnosti“.

Navode da su „brzom reakcijom kompanije Komtrejd i Kancelarije za informacione tehnologije aktivirani dodatni resursi, čime su otklonjena usporenja u radu sistema“.

Ukazuju i da je onlajn test za samoprocenu znanja za završni ispit organizovan besplatno zahvaljujući Komtrejdu i IT Kancelariji.

„Usled okolnosti u kojima se nalazi čitav svet, uspostavljanje sistema na kojem će samoprocenu znanja sprovesti preko 65.000 učenika, moralo je biti sprovedeno u veoma kratkom roku, ne ostavljajući vremena za detaljno testiranje i fino podešavanje sistema. Prethodno svakako ne predstavlja problem s obzirom na to da je svrha sistema da se obezbedi jedan od načina za samoprocenu znanja učenika u cilju provere spremnosti za završni ispit. Svi učenici će svakako dobiti priliku da urade samotestiranje i u tom smislu nijedan učenik ne sme, niti može biti oštećen“, kažu u Ministarstvu.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here