Ministarstvo: Radnik koji je preminuo od posledica povrede na gradilištu u centru Beograda radio na crno

0
307

Dvojica radnika, od kojih je jedan nakon zadobijenih povreda na gradilištu u centru Beograda preminuo, radili su bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora odnosno „na crno“ , navodi Ministarstvo za rad u odgovoru Insajderu.

Kako se navodi u odgovoru Insajderu, inspekcija rada izašla je na teren odmah nakon nesreće i izvršila nadzor.

„Utvrđeno je da su radnici bili radno angažovani na radu ‘na crno’, odnosno da su radili bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora i bez podnete prijave na obavezno socijalno osiguranje od strane poslodavca (Aleksandar Stanković, preduzetnik, usluge u građevinarstvu ACKO CONSTRUCTIONS)“ , navodi Ministarstvo.

Dodaje se da je nakon provere u bazi podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, utvrđeno i da je na dan nesreće u navedenoj preduzetničkoj radnji na obavezno socijalno osiguranje bio prijavljen samo preduzetnik i to počev od 23. maja 2019. godine.

Gradilište u Čika Ljubinoj ulici
Gradilište u Čika Ljubinoj ulici

Kako se dodaje, u toku je pregled dokumentacije i uzimanje izjava od svih lica koja su povezana sa izvođenjem pomenutih radova, a tek nakon utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzeće konkretne mere u skladu sa zakonom.

Glavni izvođač radova na gradilištu je firma „Millenium team“, dok je angažovani izvođač grubih građevinskih radova na gradilištu „Vrr construction“ koji je angažovao preduzetnika Aleksandra Stankovića, usluge u građevinarstvu „Acko contructions“ Beograd, zaključenim ugovorom o poslovno – tehničkoj saradnji, navodi Ministarstvo.

Samo gradilište je, kako ističe Ministarstvo u odgovoru Insajderu, investitor „Profileon Plus“ prijavio u skladu sa svim „zakonskim propisima još u novembru 2017“.

Gradilište u Čika Ljubinoj ulici
Gradilište u Čika Ljubinoj ulici

Podsetimo, juče se oko 15 časova na gradilištu u centru Beograda dogodila nesreća, a dvojica radnika su tom prilikom s teškim telesnim povredama prevezena u Urgentni centar na reanimaciju. 

Kako nam je rečeno u Urgentnom centru, nakon višesatne borbe lekara za njegov život, povredama je podlegao jedan od radnika Borislav Ostojić, dok je povređeni Radomir Vidović stabilnog opšteg stanja, na odeljenju ortopedije Urgentnog centra gde se nastavlja dalje lečenje. Mediji su tom prilikom preneli da se radi o radnicima koji imaju više od 60 godina.

Uprkos jasnim propisima, u Srbiji svake godine gine veliki broj radnika na svojim radnim mestima pa ja tako samo prošle godine stradalo najmanje 53 radnika, od kojih je trećina radila u građevinskom sektoru.

Loša statistika nastavljena je i u 2019. godini, koju je država proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu jer je od početka godine na radnim mestima stradalo najmanje devet radnika.

Jedan od njih je i D. D (1988. godište) koji je poginuo 25. februara na ilegalnom gradilištu na Vračaru. Kako je otkrio Insajder, investitor na tom gradilištu u Beogradu je firma MML Bauinvest Group u vlasništvu bivšeg fudbalera Crvene zvezde Mihajla Pjanovića. Prema dokumentima do kojih je došao Insajder, radovi su počeli nekoliko meseci pre zvanično odobrenog datuma početka radova.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here