Moguće nove mere: Kazne za nenošenje maski do 150.000 dinara

0
521

Ako se uvede obavezno nošenje maski, maksimalna kazna za građane koji ne poštuju ovu obavezu može biti i do 150.000 dinara. Međutim, kako saznajemo, ministarstvo zdravlja nije predložilo takvu meru.

Prema pisanju medija, Vlada bi mogla da usvoji uredbu kojom bi postalo obavezno nošenje zaštitnih maski, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

S obzirom da je proglašena epidemija i dalje na snazi, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđa kazne za lica koja ne postupaju po naređenim merama i ne uzmu obavezno učešće u suzbijanju zarazne bolesti.

Prema ovom zakonu, radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja njihovog prenošenja u druge zemlje, ministar na predlog Komisije i Zavoda može narediti mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Predviđena kazna za fizičko lice koje ne postupi po naređenim merama ide od 20.000 do 150.000 dinara (član 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti).

Isti član predviđa kazne za preduzetnike od 50 do 500 hiljada dinara, dok je kazna za odgovorno lice u zdravstvenoj ustanovi od 30 do 150 hiljada.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here