Na odmor kolima: Dokumenti, kazne, cene goriva, saveti

0
574

Šta je sve potrebno pripremiti, ali i znati pre polaska na duži put

Putovanje automobilom na odmor mnogim vozačima predstavlja pravo uživanje, ali samo pod uslovom da je pre toga izvršena ozbiljna priprema.

Pre polaska na duži put, vozilo bi trebalo odvesti u servis jer vas čeka put od više od hiljadu kilometara, tokom kojeg se neki manji kvar može pretvoriti u veći. To vas može koštati novca I vremena i, na kraju krajeva, može vam pokvariti letovanje.

Dokumenta

Što se dokumenata tiče, pasoši, vozačke i saobraćajene dozvole moraju da vam traju još najmanje tri meseca od prelaska granice.

Ako putujete s kućnim ljubimcima, oni mogu preko granice samo ako se mogu identifikovati preko čipa ili pečata. Potrebno je da imaju i potvrdu o zdravstvenom stanju, kao i dokaz da su vakcinisani protiv besnila.

“Plastična” vozačka dozvola vam omogućava da vozite bez međunarodne vozačke dozvole (MVD) u zemljama u koje naši turisti najčešće putuju kolima, kao što su Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija, Bugarska i Grčka.

Za slučaj da idete u Italiju, Španiju ili Francusku, onda bi trebalo izvaditi ovaj dokument.

Zanimljiva je situacija u Portugaliji, gde nije potrebna međunarodna, osim u slučaju da tamo rentirate automobil.

MVD košta oko 3.000 dinara i važi tri godine, osim u slučaju da vam nacionalna ističe pre.

Čuveni “zeleni karton”, odnosno međunarodna potvrda osiguranja od autoodgovornosti, potrebna je ako idete ili prolazite kroz Severnu Makedoniju, BiH i Tursku. Ovaj papir izdaje osiguravajuće društvo kod kog ste osigurali vozilo.

Ako u inostranstvu upravljate automobilom koji se ne vodi na vas onda vam je potreban još jedan “papir”. To je “dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu”, koja košta 1.500 dinara i ima rok važenja godinu dana.

Kazne

Grčka je prošle godine pooštrila svoju kaznenu politiku. Pored viših kazni, više nije moguće platiti 50 odsto kazne u roku od osam dana, a počelo je i skidanje tablica, kao i oduzimanje vozačkih dozvola na period od čak 60 dana.

Ovo su iznosi najčešćih kazni u zemljama regiona:

kazne, region

Oprema

U kolima je potrebno je imati svetloreflektujući prsluk, kojeg je obavezno nositi u slučaju da izlazite iz vozila na putu, prvu pomoć, trougao, kao i sajlu za vuču.

Ako imate auto na plin u putujete u Grčku, Severnu Makedoniju i Bugarsku, onda je i protivpožarni aparat obavezan.

Opšte preporuke

Bez obzira kako putujete na odmor, preporuka je da imate fotokopiju prve stranice pasoša i lične karte, kao i da ne držite sva dokumenta na jednom mestu, što je bitna stvar u slučaju da izgubite pasoš ili budete pokradeni.

Obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu. U slučaju da su vam potrebne medicinske usluge, pre odlaska lekaru, prvo kontaktirajte osiguravajuće društvo.

Imajte zapisan telefonski broj i elektronsku adresu diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije u zemljama u koje putujete. Ovde možete naći spisak svih naših ambasada i konzulata.

Lekovi se mogu unositi samo u količinama dovoljnim za ličnu upotrebu za vreme boravka ili tranzita. Pojedine države traže na uvid i lekarske recepte.

U EU je, bez prijavljivanja, dozvoljeno uneti najviše 10.000 evra u kešu.

U zemlje Evropske unije je zabranjeno unositi mesne i mlečne proizvode čije je poreklo izvan EU.

Saobraćajna nezgoda

U slučaju udesa je neophodno pozvati policiju koja će sačiniti zapisnik koji je dokaz za naplatu štete. Ako procenite da prilikom udesa nije nastala šteta veća od 500 evra, dovoljno je da one strane popune Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Ukoliko niste sigurni kolika je šteta, uvek vam ostaje mogućnost da pozovete policiju da dođe i eventualno izvrši uviđaj. Često se dešava da saobraćajni policajac po izlasku na lice mesta, uputi učesnike da ipak popune Evropski izveštaj.

U svakom slučaju, obavezno kontaktirajte vašu osiguravajući kuću, a preporuka je i da se načini što više fotografija sudara.

Korišćenje telefona u inostranstvu

Pre polaska proverite da li vam je na telefonu isključena opcija korišćenja rominga, jer vas to možete koštati ne tako malog iznosa.

Treba znati da je u mrežama zemalja Zapadnog Balkana značajno snižen roming od 1.jula. I pored povoljnije cene, raspitajte se kod vašeg operatora o roming paketima koji vam pružaju još jeftinije korišćenje telefona u inostranstvu.

Dobra je i opcija kupovina SIM kartice lokalnog operatora. Posebno je jeftina varijanta koja omogućava samo prenos podataka. U tom slučaju preporučujemo da ponesete, ako imate, dodatni telefon u koji ćete staviti tu karticu za prenos podataka i “pretvoriti” ga u WiFi hotspot.

Cene goriva

Ovo su aktuelne cene goriva u regionu:

cene gorivo

*Prosečna cena litre dizela u BiH iznosi 1,16 evra, a ne 1,80 kao što stoji u tabeli.   

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here