Nadležni: Ova godina “teška” za suzbijanje komaraca

0
164

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot izjavila je da je ova godina “teška” za suzbijanje komaraca jer su hidrometeorološki uslovi izuzetno povoljni za njihovu pojavu i razvoj.

“Da bi se komarci tretirali potrebno je tri dana bude stabilno, da nema vetra i kiše, da temperatura vazduha bude oko 27 stepeni i da se akcija izvodi kada je aktivnost komaraca najveća”, rekla je Despot za list Politika, komentarišući što se mnogi Beograđani žale da nije sve urađeno na suzbijanju komaraca.

Prema njenim rečima, “ako se u ozbir uzmu prethodne godine, ovog proleća i leta imali smo najmanje optimalnih dana za rad”.

“Inače, u poslednjih deset godina, u ovom periodu, nije zabeležena ovolika brojnost komaraca. Njihov povećani broj nije registrovan samo u Beogradu i u Srbiji, već i u zemljama u okruženju”, rekla je Despot.

Govoreći o vrsti komaraca koji preovlađuju u Beogradu i okolini, ona je rekla da je brojnost šumskim komaraca opala krajem juna.

“Sada u klopkama provladjuju obični, kućni komarci, koji su vezani uz objekte gde žive ljudi, a ujedno su i prenosioci virusa groznice Zapadnog Nila. Oni će biti i najbrojniji do kraja sezone”, rekla je Despot.

Na pitanje gde je nađen virus groznice Zapadnog Nila, ona je rekla da je genom virusa groznice Zapadnog Nila utvrđen u tri uzorka u Beogradu, po dva u Šapcu, Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu i u jednom iz Velkog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice.

“Naše ekipe u Beogradu odmah su reagovale i tretirale područja gde su zaraženi komarci nađeni. Kontrolnim pregledom uzoraka komaca posle tretmana virus nije otkriven”, navela je Despot.

Prema njenim rečima, to ne znači da se zaraženi komarci možda ponovo neće pojaviti na tom mestu, kao i da sve zavisti od kretanja ptica koje su rezervoar virusa.

“Uglavnom su to gavrani i čavke, a vektor odnosno prenosilac na čoveka su komarci. Redovno se prati prisustvo virusa i u skladu sa tim pojačavaju se mere subijanja kako larvi, tako i odraslih formi”, rekla je Despot.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here