“Nadrilekarstvo” Željka Mitrovića: Struka izričito protiv!

0
550

Lekari i ministar Zlatibor Lončar odgovorili na pitanje o “terapijama” koje vlasnik TV Pink preduzima na svojoj televiziji u vezi sa korona virusom, a reč je o “ozoniranju” i za šta dobija i mišljenja pojedinih lekara iz inostranstva.

Željko Mitrović svakodnevno “bombarduje” gledaoce svoje televizije, ali i pratioce na društvenim mrežama o tome kako preduzima određene terapije i mere koje su, navodi, “efikasne metode” za sprečavanje širenja korona virusa.

Jedna od tih metoda je i “ozoniranje”.

O tome su danas bili pitani lekari i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Struka je izričito protiv!

Naravno da Krizni štab i svi stručnjaci u njemu slede principe naučne medicine i one zasnovane na dokazima. Ja sam na više mesta rekao da isključivo terapije koje imaju naučne dokaze dolaze u obzir. To je odgovor na ovo pitanje i na bilo koju alternativnu terapiju“, rekao je imunolog Srđan Janković.

Nadovezao se direktor Infektivne klinike Goran Stevanović: “Pitanje terapije i terapijskih protokola je za one koji su za to školovani i utvrđujese  shodno medicinskim dokazima. Razmatranje terapijskih opcija bilo kojih, po medijima, po društvenim mrežama je nešto na šta ne bi trebalo obraćati pažnjuStruka je ta koja donosi odluku šta je prihvatljiva terapija“.

Ministzar zdravlja je Zlatibor Lončar je na sve to dodao: “Da vas zamolim da zdravstvo ne prebacujete na teren politike. Ako vas interesuje nešto iz zdravstva i za koronu odgovoriću. To je moja molba za sve”.

U međuvremenu, Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da će podneti prijavu protiv Televizije Pink zbog “grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga”.

“Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS”, navodi se u saopštenju i dodaje da “Mitrović u spornim prilozima tvrdi da je pronašao lek za bolest Kovid-19, ponašajući se kao lekar i zdravstveni radnik, i time širi lažnu nadu i obmanjuje građane”.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here